Besked om strejk – semestrar i fara

2023 06 15

Mängder av flygresor i Sverige hotas nu av en strejk.

På torsdagsförmiddagen kom beskedet.

Fackförbundet Transport varslar om strejk efter att förhandlingarna med Svenska Transportarbetareförbundet och Almega Säkerhetsföretagen har brutit samman.

Har hand om säkerheten

Transport är verksamma inom bevakningsbranschen.

Men strejkbeskedet kan få stora konsekvenser även för landets för flygplatser, vilket gör att mängder av semestrar nu kan vara i fara.

– Det kan bland annat påverka säkerhetskontrollen på flygplatserna Bromma och Landvetter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Även Sveriges största flygplats Arlanda kan drabbas då Transport har hand om godshanteringen på nämnda flygplats.

Infaller i juli

Strejken kommer att gälla från och med 3 juli om ingen överenskommelse om nytt avtal nåtts 28 juni.

Då påverkas inledningsvis Bromma flygplats samt Landvetter.

Onsdagen 5 juli adderas Arlanda till strejken.

– Det omfattar bland annat arbete inom röntgen, varukontroller och grindmottagning, framhåller Transport i ett pressmeddelande.

Kräver högre lön

Bakgrunden till strejken är att fackförbundet kräver högre ingångslöner för de anställda samt ett utvecklat lönesystem där både erfarenhet och kompetens ska belönas.

Man vill även ha bättre förutsägbarhet i schemaläggningen.

Både vi och arbetsgivarna är överens om att branschen har problem med att rekrytera och behålla personal. För att få fler till yrket och som också stannar måste vi höja ingångslönen och premiera erfarenhet- och kompetens. Men det säger Almega blankt nej till, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth i samma meddelande.

"Måste ha respektabla villkor"

Totalt berör blockaden drygt 200 företag och 20 000 anställda.

Fyra arbetsplatser och 450 anställda ankomma att påverkas.

Utöver de tre flygplatserna kan även konflikten komma att drabba Ringhals kärnkraftverk då Transport står för skyddsvakterna på anläggningen.

Så kommer vara fallet om strejken fortsätter till 7 juli klockan 22.30.

– Den här yrkeskåren är polisens förlängda arm. För att kunna möta de krav på trygg- och säkerhet som samhället i dag ställer krävs bättre arbetsvillkor. Våra medlemmar behöver respektabla villkor för det utsatta arbete som de utför, säger Tommy Wreeth.

Foto: Voo Qqq

Text: Redaktionen