JUST NU: Berättar om ”kuppen” mot Putin

2022 05 12

Mitt under firandet av årsdagen över segern mot Nazityskland dök flera antikkrigsbudskap upp på den ryska statskontrollerade webbtidningen Lenta.

Två journalister låg bakom artiklarna.

Vladimir Putin anklagades för att ha ljugit om Rysslands planer i Ukraina, beskrevs som en ”ynklig paranoid diktator” och beskylldes för att ha ”startat ett av 2000-talets blodigaste krig”.

Journalisterna Yegor Polyakov och Aleksandra Miroshnikova har nu tagit bladet från munnen och berättar om ”kuppen” mot Putinregimen.

Omöjlig situation

– Vi fick idéen nästan samtidigt. Vi behövde inte ens diskutera saken. Det var helt enkelt omöjligt att fortsätta att arbeta som vanligt när människor dör i ett grannland, säger journalisterna till CNN och tillägger:

– Vissa människor säger att de inte har något annat val än att fortsätta arbeta. Vi hade inget annat val än att göra det vi gjorde. Det var det enda rätta beslutet.

Sov två till fem timmar dagen

Journalisterna vill inte gå in på detaljer om hur de gick till väga för att publicera artiklarna. De är rädda för hämndaktioner mot deras familjer som befinner sig i Ryssland, uppger CNN.

Polyakov och Miroshnikova konstaterar dock att de arbetat hårt för att kuppen skulle bli verklighet. De uppger att de endast sov två till fem timmar om dagen.

Har flytt landet

Nu befinner sig Polyakov och Miroshnikova utanför Ryssland. De konstaterar att de har mottagit en varierad respons efter publiceringarna. Flera läsare har lovordat dem, men många har även  reagerat negativt. Bland annat flera familjemedlemmar och kollegor som följer Kremls propaganda.

– Kanske kommer det här att få svåra konsekvenser för oss, men vi hoppas att andra i Ryssland inspireras att göra liknande aktioner.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen