RYSSLAND: Beordrar mobilisering

2022 09 21

Vladimir Putin beordrar en delvis mobilisering i Ryssland.

Det uppger han i sitt tal till nationen som sänds på onsdagsmorgonen, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

– Mobiliseringen börjar i dag. Jag vill betona att ryska medborgare som kallas in som en del av mobiliseringen kommer att ges  alla förmåner som ingår för dem som tjänstgör under kontrakt, säger Putin och tillägger:

– Vi kommer att ta steg mot att skydda vår självständighet, och för att stötta viljan och önskan från våra medborgare att bestämma över sig själva.

"Fria från nazistregimen"

I sitt tal pratar Vladimir Putin även om gårdagens stora händelse i Ukraina.

Rysklojala myndigheter i fyra ockuperade områden i Ukraina planerar att anordna riggade folkomröstningar. Invånarna i regionerna ska rösta om att ansluta sig till Ryssland.

– Medborgare i folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, Cherson och Zaporizjzja och andra områden är fria från nazistregimen. Vi kommer göra allt vi kan för att hålla säkra folkomröstningar, säger diktatorn.

Tidigare spekulationer

Det har tidigare spekulerats om att Putin skulle presentera någon form av militär mobilisering i Ryssland.

Den ryska duman tog under tisdagen beslut om skärpta lagar för brott som begås i krigstid. Soldater som inte lyder order kan få hårda straff. Den nya strafflagen innefattar ord som krigslagar, krigstid och mobilisering. 

Enligt Diana Magnay, Sky News korrespondent i Moskva, tyder den nya lagen på att Ryssland kommer att intensifiera sina krigsansträngningar i Ukraina.  

– Nu har alla dessa ord undvikits hittills i denna speciella militära operation och Kreml har konsekvent förnekat att de ens kommer att överväga att mobilisera landets unga män, men plötsligt pratar delstatsparlamentet om vad man ska göra i just det scenariot, säger hon till nyhetskanalen.

Krävs tiotusentals soldater

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, tror att ryska värnpliktiga kan kallas in till kriget i Ukraina, även om det kan få stora politiska konsekvenser för Putinregimen, som hittills lyckats hålla medelklassen utanför kriget.

– Ukrainas senaste offensiv lyckades för att Ryssland saknar manskap. För att vända det här kriget behöver man tiotusentals soldater, säger Ilmari Käihkö till SVT Nyheter.

Han tillägger att en allmän mobilisering nästan garanterat kommer att ha negativa konsekvenser för Putins stöd, men att diktatorn saknar andra alternativ.

– Det är något som han vill undvika, men om de här ukrainska offensiverna fortsätter även i framtiden, så måste han göra något. Det är svårt att se vilka andra alternativ han kan ha.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen