RYSSLAND: Beordrar mobilisering

2022 09 21

Vladimir Putin beordrar en delvis mobilisering i Ryssland.

Det uppger han i sitt tal till nationen som sänds på onsdagsmorgonen, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

– Mobiliseringen börjar i dag. Jag vill betona att ryska medborgare som kallas in som en del av mobiliseringen kommer att ges  alla förmåner som ingår för dem som tjänstgör under kontrakt, säger Putin och tillägger:

– Vi kommer att ta steg mot att skydda vår självständighet, och för att stötta viljan och önskan från våra medborgare att bestämma över sig själva.

"Fria från nazistregimen"

I sitt tal pratar Vladimir Putin även om gårdagens stora händelse i Ukraina.

Rysklojala myndigheter i fyra ockuperade områden i Ukraina planerar att anordna riggade folkomröstningar. Invånarna i regionerna ska rösta om att ansluta sig till Ryssland.

– Medborgare i folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, Cherson och Zaporizjzja och andra områden är fria från nazistregimen. Vi kommer göra allt vi kan för att hålla säkra folkomröstningar, säger diktatorn.

Tidigare spekulationer

Det har tidigare spekulerats om att Putin skulle presentera någon form av militär mobilisering i Ryssland.

Den ryska duman tog under tisdagen beslut om skärpta lagar för brott som begås i krigstid. Soldater som inte lyder order kan få hårda straff. Den nya strafflagen innefattar ord som krigslagar, krigstid och mobilisering. 

Enligt Diana Magnay, Sky News korrespondent i Moskva, tyder den nya lagen på att Ryssland kommer att intensifiera sina krigsansträngningar i Ukraina.  

– Nu har alla dessa ord undvikits hittills i denna speciella militära operation och Kreml har konsekvent förnekat att de ens kommer att överväga att mobilisera landets unga män, men plötsligt pratar delstatsparlamentet om vad man ska göra i just det scenariot, säger hon till nyhetskanalen.

Krävs tiotusentals soldater

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, tror att ryska värnpliktiga kan kallas in till kriget i Ukraina, även om det kan få stora politiska konsekvenser för Putinregimen, som hittills lyckats hålla medelklassen utanför kriget.

– Ukrainas senaste offensiv lyckades för att Ryssland saknar manskap. För att vända det här kriget behöver man tiotusentals soldater, säger Ilmari Käihkö till SVT Nyheter.

Han tillägger att en allmän mobilisering nästan garanterat kommer att ha negativa konsekvenser för Putins stöd, men att diktatorn saknar andra alternativ.

– Det är något som han vill undvika, men om de här ukrainska offensiverna fortsätter även i framtiden, så måste han göra något. Det är svårt att se vilka andra alternativ han kan ha.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


JUST NU: Elon Musks pappa vädjar till sonen

2025 06 06

Elon Musks pappa blandar sig nu i storbråket mellan sonen och Donald Trump.

Det eskalerande storbråket mellan Elon Musk och president Donald Trump har dominerat nyhetsflödet de senaste timmarna och dagarna.

Trump har kallat Musk för ”galen”, och Musk har svarat med att hävda att Trump finns med i utredningen mot pedofilen Jeffrey Epstein, som stod åtalad för sexhandel och hittades död i sin fängelsecell 2019.

Nu blandar sig Elon Musks pappa Errol i bråket – och riktar en vädjan till sonen.

Har kontaktat sonen

Elon Musks pappa är den sydafrikanska affärsmannen Errol Musk.

Han reagerar starkt på storbråket mellan sonen och Donald Trump, och beskriver det som en drabbning mellan två ”elefanttjurar eller alfahanar som bråkar med varandra”, rapporterar Newsweek.

Errol Musk reagerar bland annat på att sonen påstår att Trump ingår i Epsteinutredningen.

– Jag har ingen aning om vad han tänkte, säger Errol Musk.

– Jag kan bara föreställa mig att det bara är ett dumt misstag, tillägger han.

Han berättar också för Al Arabiya att han har skickat en vädjan till sonen via sms.

– Jag skickade ett meddelande till honom... där jag sade till honom att se till att det här försvinner, avslöjar pappa Musk.

Han är övertygad om att sonen och USA:s president fortfarande kan försonas, trots att de har riktat väldigt hårda ord mot varandra.

”Slår bakut”

Errol Musk tror också att sonen kan ha gett sig in i bråket med USA:s president på grund av stress.

– När människor har gått igenom mycket stress... når de så småningom en punkt där de slår bakut, säger Errol Musk.

Han understryker att även personer i samhällets toppskikt bara är människor.

– Även på de högsta nivåerna kämpar människor för att hitta en gemensam grund, säger han.

Bråket mellan Elon Musk och Donald Trump har fortsatt och eskalerat under fredagen. Trump har bland annat gjort klart att han inte är intresserad av något försonande telefonsamtal med Elon Musk.

Foto: Steve Jurvertson, Flickr

Text: Redkationen


Kläder orsakar kaos i svenska städer

2025 06 06

Stora högar av kläder har orsakat kaos på många håll i Sverige.

Enligt den nya lagen om textilinsamling, som trädde i kraft i årsskiftet, ska textilavfall inte slängas i hushållssoporna utan lämnas in för återvinning.

Men övergången har skapat problem på många håll i Sverige.

Nu larmar kommuner och organisationer om att de blir överösta med gamla kläder.

”Vi är inga avfallshanterare”

Den nya lagen har orsakat problem och svårigheter för både kommuner och organisationer, rapporterar DN.

Den plötsliga ökningen av kläder och textilavfall som lämnas in har skapat en situation som för många har varit svår att hantera. Många svenskar är också osäkra på vad de förväntas göra med textilavfallen.

På Skåne Stadsmission har omställningen orsakat en kaotisk situation, rapporterar tidningen.

Där får man nu in enorma mängder kläder, varav en stor andel inte går att sälja för att det är för trasigt eller slitet.

Stadsmissionen understryker nu att det inte är deras uppgift att hantera avfall.

– Framför allt är det tid som läggs på att ta bort avfall, det är den stora skillnaden nu sen textilavfallslagen kom. Men vi är ju inga avfallshanterare och vi har inte blivit fler sen lagen kom, säger Skåne Stadsmissions försäljningschef Christel Breum till tidningen.

Många inte redo

Av de kläder som lämnas in till Skåne Stadsmission har andelen osäljbart ökat markant.

Tidigare var det cirka 20 procent, nu är det snarare 40 procent, enligt Breum.

Andra organisationer och kommuner runt om i Sverige upplever liknande problem.

Den nya textilinsamlingslagen har välkomnats av många.

Samtidigt verkar inte alla ha varit redo att hantera övergången direkt.

Redan i januari slog till exempel Umeå kommun larm om en kaotisk situation, bara tre veckor efter att lagen börjat gälla, rapporterade SVT.

Kommunen uppmanade medborgare att vänta med att lämna in gamla kläder, eftersom alla containrar redan var överfulla. Kaoset berodde i det fallet på att en upphandling hade överklagats.

– Vi nekar ingen att lämna in textil, men vänta gärna tills problemet med upphandling är löst, sade Per Sundström, renhållningschef på Vakin, till kanalen.

Flera andra kommuner och organisationer uppges också ha fått problem efter att lagen trädde i kraft.

Foto: Nick de Partee

Text: Redaktionen