NORDAMERIKA: Beordrar evakuering

2023 05 08

Efter stora naturkatastrofer beordras kanadensisk befolkning att omedelbart lämna sina hem.

En torr och varm vår har lett till flera stora skogsbränder i västra provinsen Alberta i Kanada.

Nu begär regionala myndigheterna att befolkningen ska evakuera, enligt nyhetssajten NPR.

Utfärdat undantagstillstånd

Danielle Smith är premiärminister i Alberta och utfärdade undantagstillstånd i lördags efter att 110 bränder hade spridit sig i provinsen.

– Den här situationen saknar motstycke. Vi har haft en het och torr vår som gjort det lättantändligt. Allt som krävs är en liten gnista för att en stor skogsbrand ska starta, säger Danielle Smith på en pressträff enligt AFP.

Ungefär 30 000 personer har i nuläget blivit beordrade att evakuera sina hem i Alberta.

Hoppas på nederbörd

Myndigheter i Alberta spår att vädret kommer bli kallare under de närmaste dagarna med chanser för bland annat regn. Men de spår att värmeböljan kommer återvända efter bara några dagar.

– Några delar av Alberta kan komma att ha nederbörd men vissa delar kommer nog inte ha det. De pågående skogsbränderna är så extremt varma och brinner så djupt i marken att dessa kan återtändas om bara väderförhållanden tillåter, säger en provinsuppdatering enligt NPR.

Elden sprider sig

I nordvästra delen av provinsen British Columbia har skogsbränder spridit sig vilket lett till att myndigheter även evakuerat befolkningen från byn McBride.

– De två stora skogsbränderna nära vår provins har spridit sig aggressivt sedan fredags, säger kommundirektören Leonard Hiebert till NPR.

Naturkatastrofer blir allt vanligare

Alberta är en av världens största oljeproducenter och under senaste åren har flera av de oljerika provinserna i västra Kanada utsatts för extrema väderförhållanden och skogsbränder.

2016 tvingade en skogsbrand 100 000 att evakuera från Fort McMurray i Alberta som också stoppade oljeproduktionen, vilket ledde till ansträngningar för den kanadensiska ekonomin.

I British Columbia förstördes en hel stad och 500 personer dog efter stora skogsbränder 2021. Samma år drabbades provinsen av översvämningar.

Arkivfoto: M. Howard

Text: Redaktionen