NORDAMERIKA: Beordrar evakuering

2023 05 08

Efter stora naturkatastrofer beordras kanadensisk befolkning att omedelbart lämna sina hem.

En torr och varm vår har lett till flera stora skogsbränder i västra provinsen Alberta i Kanada.

Nu begär regionala myndigheterna att befolkningen ska evakuera, enligt nyhetssajten NPR.

Utfärdat undantagstillstånd

Danielle Smith är premiärminister i Alberta och utfärdade undantagstillstånd i lördags efter att 110 bränder hade spridit sig i provinsen.

– Den här situationen saknar motstycke. Vi har haft en het och torr vår som gjort det lättantändligt. Allt som krävs är en liten gnista för att en stor skogsbrand ska starta, säger Danielle Smith på en pressträff enligt AFP.

Ungefär 30 000 personer har i nuläget blivit beordrade att evakuera sina hem i Alberta.

Hoppas på nederbörd

Myndigheter i Alberta spår att vädret kommer bli kallare under de närmaste dagarna med chanser för bland annat regn. Men de spår att värmeböljan kommer återvända efter bara några dagar.

– Några delar av Alberta kan komma att ha nederbörd men vissa delar kommer nog inte ha det. De pågående skogsbränderna är så extremt varma och brinner så djupt i marken att dessa kan återtändas om bara väderförhållanden tillåter, säger en provinsuppdatering enligt NPR.

Elden sprider sig

I nordvästra delen av provinsen British Columbia har skogsbränder spridit sig vilket lett till att myndigheter även evakuerat befolkningen från byn McBride.

– De två stora skogsbränderna nära vår provins har spridit sig aggressivt sedan fredags, säger kommundirektören Leonard Hiebert till NPR.

Naturkatastrofer blir allt vanligare

Alberta är en av världens största oljeproducenter och under senaste åren har flera av de oljerika provinserna i västra Kanada utsatts för extrema väderförhållanden och skogsbränder.

2016 tvingade en skogsbrand 100 000 att evakuera från Fort McMurray i Alberta som också stoppade oljeproduktionen, vilket ledde till ansträngningar för den kanadensiska ekonomin.

I British Columbia förstördes en hel stad och 500 personer dog efter stora skogsbränder 2021. Samma år drabbades provinsen av översvämningar.

Arkivfoto: M. Howard

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen