Hamburgerkedja i kris – flera restauranger går i konkurs
Hamburgerkedjan Brödernas har det svårt.
För några år sedan började Brödernas – och flera andra nya hamburgerkedjor – att expandera kraftigt för att möta en ökande efterfrågan i Sverige.
Sedan dess har dock hamburgerboomen dragit sig tillbaka, och Brödernas är ett av de företag som har fått det svårt.
Nu kommer besked om att fem av kedjans restauranger går i konkurs, rapporterar Mitt i.
I konkurs
Fem av kedjans restauranger i Stockholm tvingas tacka för sig.
Det handlar om lokaler i Mälarhöjden, Liljeholmsgallerian, Sickla, Rosersberg och Äppelviken.
– Man bedömde att dessa bolag inte var tillräckligt lönsamma för att fortsätta bedriva verksamhet, säger Malin Sanderson, konkursförvaltare på Advokatfirman Carler, till Mitt i.
Har sagts upp
Personalen vid de berörda restaurangerna har sagts upp på grund av arbetsbrist.
Tidigare i år har flera andra Brödernas-restauranger i Stockholmsområdet tvingats stänga ner.
Det rör sig bland annat om restauranger i Kista, Hornstull, Solna strand, Farsta, Odenplan och Enskede.
Är i rekonstruktion
Det var den 16 oktober förra året som Brödernas först gav besked om att de går in i rekonstruktion.
– Syftet med rekonstruktionen är att säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet och hantera de ekonomiska utmaningar som har uppstått till följd av bland annat pandemi, inflation, stigande räntor och hyreshöjningar, meddelade kedjan då.
Flera problem
De senaste åren har enligt Brödernas präglats av en serie oförutsedda händelser som skapat besvärliga förutsättningar för restaurangbranschen.
– Pandemin och följder av Rysslands invasion av Ukraina har medfört kraftig inflation med substantiellt höjda kostnader för råvaror och övriga driftskostnader, menas det.
– Detta har, tillsammans med stigande räntor och konsumenternas minskade köpkraft, förändrat förutsättningarna för koncernen och restaurangbranschen i stort. Brödernas restauranger har även drabbats av betydande hyreshöjningar.
Läs mer: Stor prischock – ryssar drabbas vid middagsbordet
Foto: Jean-Claude Attipoe
Text: Redaktionen