JUST NU: Belarus trappar upp militär aktivitet vid Ukrainas gräns

2022 05 16

Diktatorn Aleksandr Lukasjenko placerar ut soldater längs landets gräns till Ukraina.

Sedan början av månaden har diktatorn Vladimir Putins motsvarighet i grannlandet Belarus, Aleksandr Lukasjenko, intensifierat de militära övningarna i landet. 

Nu har landet även tillkännagett utplaceringar av “specialoperationsstyrkor” längs gränsen till Ukraina, uppger Storbritanniens försvarsdepartement i en ny uppdatering om kriget.

Försvar på flera fronter

Det rör sig enligt försvarsdepartementet om såväl artilleri- och missilenheter som luftburet försvar. För närvarande ska styrkorna bland annat befinna sig på träningsbanor i västra delen av Belarus, nära södra gränsen till Ukraina.

Ska förhindra ukrainskt stöd

Syftet med den belarusiska militära närvaron vid gränsen är sannolikt att förhindra ukrainska trupper från att rikta stödjande insatser för operationer i östra Ukraina, närmare bestämt Donbas.

Belarus president Lukasjenko balanserar sannolikt stödet för Rysslands invasion med en önskan att undvika direkt militärt deltagande med risk för västerländska sanktioner, ukrainska repressalier och eventuellt missnöje i den belarusiska militären, framhäver departementet.

Spekulationer om krigsdeltagande

Det har under flera perioder sedan kriget bröt ut 24 februari spekulerats i att Lukasjenko kan sätta in belarusiska trupper i Ukraina och strida på Rysslands sida. Hittills har Belarus dock inte blandat sig in kriget på ett sådant sätt.

Putin har utnyttjat Belarus

Däremot har belarusisk mark använts som mellanstation för Ryssland. Putins styrkor har bland annat kraftsamlat i Belarus för att störta fram mot exempelvis Kyiv. 

Ryssland har även attackerat Ukraina med missiler från just belarusiskt territorium.

Inledde övningar

Övningar vid Belarus gräns till Ukraina inleddes plötsligt för drygt en och halv vecka sedan. De ska ha inletts efter samtal mellan de båda diktatorerna, Putin och Lukasjenko, rapporterar Reuters som i sin tur hänvisar till ett uttalande från Belarus försvarsdepartement.

“Testa landets stridsberedskap”

Enligt Belarus uttalande då handlar de storskaliga militärövningarna inte om ett hot mot Ukraina eller ett involverande i kriget, utan snarare för att “testa landets stridsberedskap”.

– Det är planerat att övningen kommer att involvera förflyttning av ett bytande antal militära fordon, vilket kan bromsa trafiken på vägarna, framhöll den belarusiska regimen 6 maj enligt Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen