JUST NU: Belarus har förlorat 67 procent av sin blodreserv

2022 03 15

De ryska styrkorna lider så kraftiga förluster mot Ukrainas armé att man lagt beslag på 67 procent av lydstaten Belarus blodreserv.

Detta enligt uppgifter från Ukrainas armé som har goda kontakter med källor i grannlandet Belarus.

Nära 20 000 kan ha skadats

Ingen vet hur många ryska soldater som har förlorat livet under det 20 dagar långa kriget men det kan enligt amerikanska uppgifter – som så här långt under kriget visat sig vara mycket tillförlitliga – röra sig om över 6 000 soldater.

Det innebär att det kan handlar om nära 20 000 ryska soldater som har skadats.

Blodreserverna brister

De mycket stora siffrorna avseende antalet beräknade skadade ryska soldater innebär att behovet av blod har rusat i höjden.

Blodet behövs för att kunna operera alla soldater varav många är mycket svårt skadade. Men de ryska blodreserverna räcker inte till.

Lagt beslag på

För att lösa blodbristen har ryssarna nu lagt beslag på stora mängder av blodlagren i grannlandet tillika Putins lydstat Belarus.

– Blodreserverna som finns lagrade för Belarus befolkning används nu av de ryska soldaterna, uppger källor till Ukrainas Väpnade Styrkor.

67 procent

BBC News uppger att det rör sig om en väldigt stor andel av Belarus samlade blodreserv och den ryska armén håller praktiskt taget på att tömma Belarus på blod.

– Omkring två tredjedelar av blodreserverna har dirigerats om till de ryska soldaterna, enligt rapporter från Ukraina meddelar BBC.

Det handlar med andra ord om 67 procent av landets blodreserver.

Operationer stoppade

Men trots de påstått stora blodleveranserna till den ryska armén så räcker inte blodet till – antalet svårt skadade ryssar uppges vara alldeles för högt.

– Bristen på blod hindrar kirurgiska ingrepp, rapporterar BBC News.

Bårhusen fylls

Enligt Radio Liberty utnyttjar Ryssland infrastrukturen i Belarus för att dölja sina stora förluster för den ryska befolkningen och för omvärlden.

Tusentals döda kroppar skall i hemlighet föra till Belarus och invånare i Belarus vittnar till radiokanalen om att bårhus i landet fylls av ryska soldater som dödats i strid.

Förs vidare med tåg och flyg

– De döda kropparna transporteras med lastbil till bårhusen och förs sedan vidare till Ryssland med tåg eller flyg enligt vittnena, uppger Radio Liberty.

Beskriver skräcken

De lokala invånarna i Belarus beskriver skräcken när tågen lastas med döda kroppar.

– Antalet kroppar var otroligt stort. Människor på Mazyr-stationen blev helt chockade över antalet kroppar som placerades på tåget, säger en lokal invånare i staden Mazyr till Radio Liberty.

Utnyttjar Belarus

Ryssland har utnyttjat Belarus och dess 9 miljoner invånares tillgångar på flera sätt till militära syften den senaste tiden.

Dels genomförde man fejkade militärövningar i landet vars verkliga syfte var att förbereda anfallskriget mot grannlandet Ukraina.

Förvandlats till lydstat

Dessutom används Belarus mark för avfyrande av raketer mot Ukraina och nu tar man även belarusernas blodreserver i beslag.

I praktiken har Belarus självständighet upphört då landet förvandlats till en lydstat till Ryssland.

Foto: B. Nam resp. President of Russia Office

Text: Redaktionen