JUST NU: Belarus har förlorat 67 procent av sin blodreserv

2022 03 15

De ryska styrkorna lider så kraftiga förluster mot Ukrainas armé att man lagt beslag på 67 procent av lydstaten Belarus blodreserv.

Detta enligt uppgifter från Ukrainas armé som har goda kontakter med källor i grannlandet Belarus.

Nära 20 000 kan ha skadats

Ingen vet hur många ryska soldater som har förlorat livet under det 20 dagar långa kriget men det kan enligt amerikanska uppgifter – som så här långt under kriget visat sig vara mycket tillförlitliga – röra sig om över 6 000 soldater.

Det innebär att det kan handlar om nära 20 000 ryska soldater som har skadats.

Blodreserverna brister

De mycket stora siffrorna avseende antalet beräknade skadade ryska soldater innebär att behovet av blod har rusat i höjden.

Blodet behövs för att kunna operera alla soldater varav många är mycket svårt skadade. Men de ryska blodreserverna räcker inte till.

Lagt beslag på

För att lösa blodbristen har ryssarna nu lagt beslag på stora mängder av blodlagren i grannlandet tillika Putins lydstat Belarus.

– Blodreserverna som finns lagrade för Belarus befolkning används nu av de ryska soldaterna, uppger källor till Ukrainas Väpnade Styrkor.

67 procent

BBC News uppger att det rör sig om en väldigt stor andel av Belarus samlade blodreserv och den ryska armén håller praktiskt taget på att tömma Belarus på blod.

– Omkring två tredjedelar av blodreserverna har dirigerats om till de ryska soldaterna, enligt rapporter från Ukraina meddelar BBC.

Det handlar med andra ord om 67 procent av landets blodreserver.

Operationer stoppade

Men trots de påstått stora blodleveranserna till den ryska armén så räcker inte blodet till – antalet svårt skadade ryssar uppges vara alldeles för högt.

– Bristen på blod hindrar kirurgiska ingrepp, rapporterar BBC News.

Bårhusen fylls

Enligt Radio Liberty utnyttjar Ryssland infrastrukturen i Belarus för att dölja sina stora förluster för den ryska befolkningen och för omvärlden.

Tusentals döda kroppar skall i hemlighet föra till Belarus och invånare i Belarus vittnar till radiokanalen om att bårhus i landet fylls av ryska soldater som dödats i strid.

Förs vidare med tåg och flyg

– De döda kropparna transporteras med lastbil till bårhusen och förs sedan vidare till Ryssland med tåg eller flyg enligt vittnena, uppger Radio Liberty.

Beskriver skräcken

De lokala invånarna i Belarus beskriver skräcken när tågen lastas med döda kroppar.

– Antalet kroppar var otroligt stort. Människor på Mazyr-stationen blev helt chockade över antalet kroppar som placerades på tåget, säger en lokal invånare i staden Mazyr till Radio Liberty.

Utnyttjar Belarus

Ryssland har utnyttjat Belarus och dess 9 miljoner invånares tillgångar på flera sätt till militära syften den senaste tiden.

Dels genomförde man fejkade militärövningar i landet vars verkliga syfte var att förbereda anfallskriget mot grannlandet Ukraina.

Förvandlats till lydstat

Dessutom används Belarus mark för avfyrande av raketer mot Ukraina och nu tar man även belarusernas blodreserver i beslag.

I praktiken har Belarus självständighet upphört då landet förvandlats till en lydstat till Ryssland.

Foto: B. Nam resp. President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen