Bekräftat – försiktigt glädjebesked för hushållen

2023 02 20

Den svenska inflationen sjunker mer än beräknat.

Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, på måndagsmorgonen.

KPIF-inflationen stannade på 9,3 procent i januari – lägre än den förväntade uppskattningen på 9,6 procent.

– Elpriserna sjönk med 27,4 procent den senaste månaden, vilket också bidrog till att inflationstakten gick ned från december till januari, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

När det gäller infaltionstrakten enligt KPI sjunker den från 12,3 procent i december till 11,7 procent i januari.

Flera faktorer

Myndigheten pekar ut flera faktorer som gör att inflationstakten nu drar ned på tempot.

– Månadsförändringen har främst påverkats av lägre elpriser som sjönk med 27,4 procent från december till januari, skriver SCB och tillägger:

– Lägre priser på kläder, möbler och transport bidrog också till den minskande månadsförändringen.

Energipriset avgörande faktorn

Ekonomikommentatorn Alexander Norén säger till SVT att det ser ut som att trenden har vänt och att inflationen är på väg ned.

Det beror främst på att energipriserna är lägre, men han varnar samtidigt för hur det ser ut om man räknar bort den faktorn.

– Det är elen som dragit ner KPIF-siffran och gör att det ser ut som att trenden har vänt. Tar man bort effekten som energipriserna har på inflationen så har det stigit, säger Alexander Norén till tv-kanalen.

"Möjlighet att varupriser faller"

Under månaden har också livsmedelspriserna stigit, i flera fall med “chockhöjningar”.

– Livsmedelspriserna gick upp vilket delvis kan förklaras av höjda priser på sötsaker och glass. Prisuppgångar noterades även inom rekreation och kultur, hälso- och sjukvård samt diverse varor och tjänster, framhåller SCB.

Även den utvecklingen kan nu börja gå åt andra hållet, menar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

– Det finns en klar möjlighet att inflationen under 2024 kan bli lägre än vad som ligger i våra prognoser, det vill säga tydligt under Riksbankens mål på 2 procent. Det finns till och med en möjlighet att priserna på vissa varor kommer att falla, säger Torbjörn Isaksson.

– Vi ser också att kostnadsökningar på livsmedelsproduktionen tycks ha toppat.

Varnar för att fira för mycket

Redan i helgen som gick spåddes nya goda prognoser för Sveriges ekonomi.

Men även om inflationstakten går åt rätt håll, och att inflationen toppat i USA och Storbritannien, bör man inte ta ut någon seger i förskott.

– Det är  fortfarande ett allvarligt läge och det jag oroar mig för är om det kommer en andra våg av prishöjningar, varnar Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB till DN.

"Kan ta lite tid"

Även Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, har varit inne på samma sak.

– Det som de flesta har pratat om, inte bara i USA utan även i Europa och Sverige, är att vägen ner från den här höga inflationsnivån kan ta lite tid, säger hon till Expressen.

Foto: B. White

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen