Bekräftat – då kommer elstödet

2023 01 25

Utbetalningarna av elstödet till hushåll i elområde 3 och 4 kommer att påbörjas den 20 februari.

Det bekräftar Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Pengarna kommer att nå kundernas konto några dagar senare.

– Vi kommer, som det ser ut, att kunna börja med utbetalningarna 20 februari. Det är det datum pengarna lämnar Försäkringskassan. Sedan tar det ytterligare några dagar innan pengarna finns på kundernas konto, säger Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan. 

Utbetalningen av det första elstödet omfattar mellan 16 och 17 miljarder kronor till 4,3 miljoner hushåll. Uppgifter från 132 elnätsbolag samlas in under perioden 6–16 februari.

Ett helt nytt betalningssystem har byggts för att betala ut stödet.

Det nya systemet ska inte påverka andra utbetalningar som Försäkringskassan hanterar.

– Vi har lyckats skapa detta på oerhört kort tid. En annan bra sak är att systemet kommer kunna återanvändas, inte bara för nästa utbetalning av elstöd utan även för andra slags krisstöd om det skulle behövas i framtiden, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.

Registrera bankkonto

För att utbetalningen ska bli så snabb och smidig som möjligt bör den enskilde anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari, uppger Försäkringskassan.

Även Swedbanks kunder bör kontrollera att de har ett konto i kontoregistret.

– Det är möjligt att anmäla sitt konto även efter den 13 februari för att snabba på processenen, men då kan utbetalningen dröja ytterligare några dagar. Den som inte anmäler ett konto till Swedbanks system behöver inte vara orolig. Om det inte finns något konto hos Swedbank, ser vi om det finns ett bankkonto registrerat hos oss på Försäkringskassan eller hos Pensionsmyndigheten och betalar elstödet dit, framhåller myndigheten.

Om Försäkringskassan inte identifierar ett utbetalningskonto kommer en utbetalningsavi att skickas till berörda konsumenter.

– Det är kostnadsfritt att lösa in avin online, alternativt löser man in den hos ett ombud mot en avgift.

Varnar för bedrägeri

Försäkringskassan uppmanar personer, som har rätt att ta del av stödet, att vara uppmärksamma på att myndigheten aldrig kommer att kontakta någon via telefon eller mejl och be om specifika uppgifter.  

– Det är viktigt att känna till att varken Försäkringskassan eller banken kommer att kontakta kunder och be dem lämna kontouppgifter eller logga in någonstans. Den som blir kontaktad av en främmande person är utsatt för ett bedrägeriförsök. Sådana kontakter bör avslutas direkt.

Ytterligare elstöd till hela Sverige

Försäkringskassan har även fått i uppdrag att förbereda för utbetalning av ett elstöd till samtliga privatpersoner och företag i Sverige.

Det nya stödet baseras på elförbrukningen under perioden november – december 2022 och betalas ut retroaktivt.

– När och hur dessa utbetalningar kan betalas ut är inte beslutat. Vi kommer att informera på vår webbplats så snart vi har svar på när och hur utbetalningarna av ytterligare elstöd kommer att ske, framhåller myndigheten.

Text: Redaktionen