JUST NU: Bekräftar stor framgång för Ukraina

2022 05 16

Tidigare under måndagen publicerade Ukrainas Väpnade Styrkor en video som visar hur en grupp ukrainska soldater nått fram till den ryska gränsen norr om Charkiv.

Ukraina hävdar att de ryska styrkorna tvingats tillbaka, men uppgifterna är inte verifierade, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Charkivs guvernör, Oleh Synyehubov, är uppgifterna korrekta. Han bekräftar att ukrainska trupper har pressat tillbaka ryska styrkor till den ryska gränsen i ett område utanför staden, rapporterar BBC.

Osäkert läge

– Det är svårt att säga om det är ett permanent resultat för våra trupper. Vi upplever även rysk erövring på andra håll – en kilometer åt vänster eller en kilometer åt höger. Svåra strider pågår fortfarande, säger Synyehubov.

Guvernören kan inte bekräfta hur många ukrainska soldater som nått den ryska gränsen, men han framhäver att det rör sig om fler soldater än vad som visas i filmen.

Stor framgång

Oavsett är de ukrainska soldaternas utbrytning ett tecken på att motoffensiven runt landets näst största stad skördar framgång.

– Vi vet att ryssarna har lämnat Charkiv. De har effektivt drivits ut ur regionen ända fram till gränsen mellan Ukraina och Ryssland, säger försvarsanalytikern Michael Clarke till Sky News.

En strategi

Michael Clarke betonar att den ukrainska framgången inte ska tolkas som ett ”stort ryskt nederlag”. Det handlar snarare om att den ryska militären återigen har överskattat sin egna förmåga.

– Det är ett tillbakadragande. Inte ett stort nederlag. De har bestämt sig för att förflytta sina trupper söderut för att kunna genomföra en större offensiv där, säger han till tv-kanalen.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen