Bekräftar mycket allvarlig upptäckt kring gasläckan

2022 11 18

Rester av sprängämnen har konstaterats vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den pågående förundersökningen, står det nu klart att detonationerna vid gasledningarna rör sig om grovt sabotage.

– Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen, säger Mats Ljungqvist.

Ingen ännu misstänkt

Åklagaren kan emellertid ännu inte ge besked om någon kan delges misstanke om brott. För att eventuellt nå ett sådant skede kräver ytterligare undersökningar.

En process som är “mycket komplex och omfattande”.

– Samarbetet med myndigheter i Sverige och i andra länder fungerar utmärkt. För det fortsatta arbetet med förundersökningen och för de olika samarbeten som pgåår är det viktigt att vi får arbeta i lugn och ro, säger Mats Ljungqvist i Åklagarmyndighetens pressmeddelande.

"Mörka fartyg" vid brottsplatsen

Tidigare i veckan kunde satellitbilder över Östersjön från september visa att två “mörka fartyg” rörde sig i närheten av platsen sabotaget ägde rum, rapporterar amerikanska tidskriften Wired. 

Fartygen uppges ha stängt av sina spårningssystem i takt med att de närmade sig brottsplatsen. 

 – Vi har upptäck två ”mörka fartyg”, fartyg av betydande storlek som passerade det specifika området. De hade sina sändare avstängda, vilket betyder att det inte finns någon information om hur de rör sig, de försökte dölja sin platsinformation, säger Jerry Javornicky, vd och grundare för satellitföretaget SpaceKnown.

Nato informerade

Företaget ska ha skickat vidare informationen till Nato, som är med och utreder händelsen utöver bland annat svenska Åklagarmyndigheten och Försvarsmakten.

Såväl Nato som regeringen i Sverige respektive Danmark har uttalat sig om att explosionerna sannolikt utförts med uppsåt, skriver SVT.

– Det är en pågående brottsutredning som är belagd med sekretess där vi bidrar med exempelvis information om vad som eventuellt rört sig på ytan, framhöll Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen, till kanalen tidigare i veckan.

Foto: Kustbevakningen

Text: Redaktionen