JUST NU: Befälhavarens desperata vädjan – bara timmar kvar

2022 04 20

Ryska separatister har avancerat in i stålverket Azovstal i Mariupol.

Byggnaden beskrivs som ett sista fäste för försvararna av staden.

Desperat rop på hjälp

Den ukrainska befälhavaren Serhiy Volyna vädjar till omvärlden om hjälp. Tillsammans med sina soldater inväntar han de ryska soldaterna som närmar sig de underjordiska bunkrar och gångar där han tillsammans med sina soldater befinner sig.

– Vi är fullständigt omringade, säger han till CNN.

Räddningsoperation

I intervjun med nyhetskanalen ber han om hjälp från ett tredje land. Han vädjar om en räddningsoperation. Soldater och civila kan evakueras med helikoptrar, föreslår befälhavaren.

– Vi vädjar till alla världsledare, till vilka som helst som snabbt kan enas om en sådan procedur.

Står inför våra sista timmar

I en video som Volyna publicerat på Facebook framför han ett liknande budskap till världsledare i Väst.

– Detta är vår vädjan, men det kan vara vårt sista meddelande. Vi står antagligen inför våra sista dagar, om inte timmar. Fienden är tio gånger fler än vi, säger han i filmklippet.

Samtidigt konstaterar befälhavaren att de ukrainska soldaterna inte kommer att lägga ner sina vapen.

Slutföra uppdrag

– Vi kommer att genomföra stridsoperationer och slutföra våra militära uppdrag så länge de behövs. Vi kommer inte att lägga ner våra vapen, säger Volyna till Washington Post

Ryssland har tidigare utfärdat ett ultimatum till soldaterna inne i stålverket. Om soldaterna lägger ner sina vapen senast i dag klockan 12 svensk tid kommer de att skonas, konstaterade det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande på tisdagen.

Men Volyna framhäver att det inte går att lita på de ryska orden. Ukraina har begått sådana misstag tidigare, då har ryssarna öppnat eld under evakueringen.

Hundratals skadade

Situationen för de ukrainska försvararna blir allt sämre, konstaterar Volyna.

Enligt befälhavaren finns det cirka 500 skadade personer i stålverket, inklusive civila.

Han berättar att folk inte kan få den hjälp de behöver. Avsaknaden av medicin och en begränsad tillgång till vatten spär på de förödande förhållandena.

– Folk ruttnar bort, säger han till Washington Post.

Arkivfoto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen