Båt sjunker – hundratals liv i fara

2023 04 10

En båt som transporterar omkring 400 människor befinner sig i svår sjönöd.

Båten, som befinner sig på Medelhavet mellan Grekland och Malta, uppges ta in mängder av vatten.

– Vi har identifierat en båt med 400 människor i nöd. Hundratals människoliv är i överhängande livsfara. EU måste agera, skriver den tyska frivilligorganisationen Sea Watch på Twitter.

Organisationen uppger att deras spaningsflygplan identifierat båten.

– Båten tycks läcka och tar in vatten, de har slut på bränsle och dricksvatten ombord. Det finns många gravida kvinnor ombord samt 10 spädbarn, framhåller spaningsflygplanet i ett anrop, rapporterar AP.

Bränsle och vatten

Enligt Sea Watch har närliggande fartyg instruerats av maltesiska myndigheter att förse båten med nytt bränsle och dricksvatten.

 De närliggande fraktfartygen har däremot beordrats att inte undsätta de nödställda.

– Det är underförstått att de ombord har fått vatten och att fartyget har tankats, men det kämpar nu mot stora vågor, erfar brittiska Sky News.

Uppgifter: Kaptenen har lämnat

Alarm Phone – en nödlinje för människor som korsar Medelhavet till EU – uppger att de mottagit ett samtal från båten.

På Twitter skriver supporttjänsten att panikscener utspelar sig bland passagerarna. 

– Människor ombord har panik och flera behöver läkarvård. Kaptenen har lämnat och det finns ingen som kan styra båten, framhåller Alarm Phone i ett inlägg. 

Migranter ombord

Fartyget ska ha lämnat hamnen i Tobruk, Libyen i helgen. Passagerarna ombord är med största sannolikhet migranter som försöker ta sig till Europa.

Det har nyligen skett en markant ökning av antalet båtar med migranter som korsar Medelhavet från Nordafrika, rapporterar Reuters.

I söndags uppges 23 migranter har dött efter att en båt kapsejsat på Medelhavet.

Närmare 25 personer hittades i vattnet och kunde räddas efter en omfattande insats. 

Förra veckan räddades drygt 400 migranter av ett fartyg från Läkare utan gränser efter en elva timmar lång komplex räddningsaktion på stormigt hav.  

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen