Bästa möjliga valresultat i ett av årets viktigaste presidentval

2021 08 17

Zambias president Edgar Lungu har gratulerat oppositionskandidaten Hakainde Hichilema till seger i landets presidentval. Beskedet har positiv påverkan på utvecklingen i hela Afrika.

Oppositionens anhängare firade ända till soluppgången på gatorna i huvudstaden Lusaka rapporterar BBC News.

– Jag vill gratulera min broder Hakainde Hichilema för att han valts till moder Zambias sjunde president, sa den avgående presidenten i TV.

Valresultatet:

         Kandidat     Parti                %          Röster

🔵 Hichilema   Liberalerna   59 %   2,8 milj

🔴 Lugu             Socialdem.      38 %   1,8 milj

Erkände sig besegrad

Inledningsvis protesterade president Lugu – som vunnit de två senaste valen – men när valkommissionen kunde presentera en mycket stor seger för motkandidaten så gratulerade han   socialliberalen Hichilema till valsegern

– Vi ska ha fri media. Ni i media ska rapportera om oppositionen också. Om ni skriver om oppositionen så kommer ni inte att få besök av någon minister [som är upprörd och vill straffa er], säger den nyvalda presidenten i sitt segertal. Hans poäng är att regeringspartiet som nu hamnar i opposition inte ska behandlas lika illa som den tidigare oppositionen som nu vunnit valet. Media ska med andra ord kunna rapportera fritt om alla partier.

I sitt segertal betonade han också vikten av mänskliga rättigheter, personliga friheter och nya jobb.

Regeringspartiet Patriotic Front gratulerar även motkandidaten till segern på sin Facebooksida och uppger att maktöverlämnandet inletts

Grannar gratulerar

Gratulationerna strömmar in från oppositionsledare i grannländerna.

– Hjärtliga gratulationer till Zambias nyvalda president, å allas vägnar som älskar demokratin. Detta är inte bara en seger för Zambia utan för Afrika och demokratin, framhåller Ugandas oppositionsledare Bobi Wine.

– Zambia har återigen visat världen sin demokratiska mognadsnivå. Ett fredligt maktöverlämnande för tredje gången i historien, meddelar Tanzanias oppositionsledare Zitto Kabwe.

– Grattis till Zambias folk som inspirerar oss alla, betonar Nelson Chamisa, en av Zimbabwes oppositionsledare.

ANALYS

Zambia är ett av Afrikas mest politiskt stabila länder och att valet som uppnådde 71 % valdeltagande slutar med ett fredligt maktöverlämnande till oppositionen är av mycket stor betydelse för hela världsdelens demokratiska utveckling. Framgångsexempel ökar chansen för att demokratin ska spridas på Afrikas kontinent.

Det centrala är med andra ord inte om det liberala partiet eller det socialdemokratiska partiet vann utan att det parti som utgjorde oppositionen vann.

Yngre visade vägen

Internationella valobservatörer rapporterar att valet varit relativt fridfullt trots ett ojämnt utgångsläge som gynnade den sittande presidenten. Särskilt positivt är det höga valdeltagandet som inte minst beror på att många yngre valt att gå och rösta.

Den nyvalda presidenten Hichilema har besvärats av myndigheterna och tvingades även till ett kortvarigt fängelsestraff efter valet 2016 vilket kan innebära att han är extra mån om att motverka korruption.

Det är en stor dag för Afrika.

Foto: Hakainde Hichilema

[yop_poll id="487"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 27

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Rusning till Sverige – flera städer

2023 11 27

Många människor färdas över Öresundsbron för att julhandla.

På grund av den svaga kronan har resor till Sverige blivit mer attraktivt för de som kommer från utlandet och vill handla.

Nu vallfärdas bland annat danskar över Öresundsbron till Sverige för att handla julklappar, någonting som hjälper den skånska ekonomin hålla sig flytande trots det tunga läget.

Trots att tågbiljetten kostar så sparar danskarna ändå mer på att handla i Sverige.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera städer

Det senaste halvåret har en tydlig försämring setts i den skånska konjunkturen, och inflödet av danskar hjälper ekonomin hålla sig vid liv.

Det menar Sparbanken Skånes privatekonom Anders Hansson.

– Vi har ju då i närområdet Danmark, och vi har ett väldigt stort inflöde av danska turister som är här och spenderar, säger han till SR.

– Det ser vi i Helsingborg, Malmö, Ystad och även Kristianstad. Där drar vi nytta av det.

Sparar så mycket

Inför julen är det många som vill köpa julklappar utan att spendera allt för mycket pengar i samband med det ekonomiska läget som råder.

Då lyfter flera besökare fram hur fördelaktigt det är att handla i Sverige.

– Jag tänkte att det slutar ju med att man sparar mycket på det trots tågresan hit och tillbaka, säger en besökare.

Pressat läge

Det är alltjämt ett mycket pressat läge för de svenska hushållen och ekonomin i helhet.

Ränteläget utmanar befolkningen och ställer till det för många.

– Den höga skuldsättningen och de korta räntebindningstiderna gör hushållen känsliga för störningar, framhåller Riksbanken i en rapport.

Flera år kvar

Enligt en prognos från Konjunkturinstitutet kommer det dröja flera år tills det att konjunkturen åter är i balans för Sverige.

– Lågkonjunkturen fördjupas under nästa år och konjunkturen vänder svagt uppåt först mot andra halvan av 2024. Det dröjer till 2026 innan svensk ekonomi är i konjunkturell balans. Det framgår av vår senaste prognos i rapporten Konjunkturläget, framhåller myndigheten.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen