Bästa möjliga valresultat i ett av årets viktigaste presidentval

2021 08 17

Zambias president Edgar Lungu har gratulerat oppositionskandidaten Hakainde Hichilema till seger i landets presidentval. Beskedet har positiv påverkan på utvecklingen i hela Afrika.

Oppositionens anhängare firade ända till soluppgången på gatorna i huvudstaden Lusaka rapporterar BBC News.

– Jag vill gratulera min broder Hakainde Hichilema för att han valts till moder Zambias sjunde president, sa den avgående presidenten i TV.

Valresultatet:

         Kandidat     Parti                %          Röster

🔵 Hichilema   Liberalerna   59 %   2,8 milj

🔴 Lugu             Socialdem.      38 %   1,8 milj

Erkände sig besegrad

Inledningsvis protesterade president Lugu – som vunnit de två senaste valen – men när valkommissionen kunde presentera en mycket stor seger för motkandidaten så gratulerade han   socialliberalen Hichilema till valsegern

– Vi ska ha fri media. Ni i media ska rapportera om oppositionen också. Om ni skriver om oppositionen så kommer ni inte att få besök av någon minister [som är upprörd och vill straffa er], säger den nyvalda presidenten i sitt segertal. Hans poäng är att regeringspartiet som nu hamnar i opposition inte ska behandlas lika illa som den tidigare oppositionen som nu vunnit valet. Media ska med andra ord kunna rapportera fritt om alla partier.

I sitt segertal betonade han också vikten av mänskliga rättigheter, personliga friheter och nya jobb.

Regeringspartiet Patriotic Front gratulerar även motkandidaten till segern på sin Facebooksida och uppger att maktöverlämnandet inletts

Grannar gratulerar

Gratulationerna strömmar in från oppositionsledare i grannländerna.

– Hjärtliga gratulationer till Zambias nyvalda president, å allas vägnar som älskar demokratin. Detta är inte bara en seger för Zambia utan för Afrika och demokratin, framhåller Ugandas oppositionsledare Bobi Wine.

– Zambia har återigen visat världen sin demokratiska mognadsnivå. Ett fredligt maktöverlämnande för tredje gången i historien, meddelar Tanzanias oppositionsledare Zitto Kabwe.

– Grattis till Zambias folk som inspirerar oss alla, betonar Nelson Chamisa, en av Zimbabwes oppositionsledare.

ANALYS

Zambia är ett av Afrikas mest politiskt stabila länder och att valet som uppnådde 71 % valdeltagande slutar med ett fredligt maktöverlämnande till oppositionen är av mycket stor betydelse för hela världsdelens demokratiska utveckling. Framgångsexempel ökar chansen för att demokratin ska spridas på Afrikas kontinent.

Det centrala är med andra ord inte om det liberala partiet eller det socialdemokratiska partiet vann utan att det parti som utgjorde oppositionen vann.

Yngre visade vägen

Internationella valobservatörer rapporterar att valet varit relativt fridfullt trots ett ojämnt utgångsläge som gynnade den sittande presidenten. Särskilt positivt är det höga valdeltagandet som inte minst beror på att många yngre valt att gå och rösta.

Den nyvalda presidenten Hichilema har besvärats av myndigheterna och tvingades även till ett kortvarigt fängelsestraff efter valet 2016 vilket kan innebära att han är extra mån om att motverka korruption.

Det är en stor dag för Afrika.

Foto: Hakainde Hichilema

[yop_poll id="487"]

Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 17

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Swedbank

2024 07 16

Swedbank kommer nu med ett besked som är över alla förväntningar.

Det har blivit dags för storbankerna att redovisa sina vinster för årets andra kvartal.

För SEB:s del minskade vinsten från förra årets siffra på 13,1 miljarder kronor till 12,9 miljarder kronor i år. 

Även Swedbank har gått ut med sina nya siffror.

Och storbanken levererar ett bättre resultat än vad experterna hade trott på förhand. Vinsten landar, före nedskrivningar, skatter och avgifter, på knappt 11,8 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är drygt 400 miljoner kronor mer än vad prognosen hade visat, enligt Bloomberg.

Dessutom är det en försvagning jämfört med de 12,4 miljarder i rörelsevinst man drog in motsvarande kvartal 2023.

"Ett starkt resultat"

Banken själva är nöjda med siffrorna.

– Swedbank levererar återigen ett starkt resultat. Vi skapar värde för våra kunder och ägare i såväl goda som sämre tider, framhåller Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i en kommentar.

Man pekar också på att det ekonomiska läget för bland annat svenska hushåll och dess köpkraft har stabiliserats. Dessutom ser man sänkta räntor i spåkulan.

LÄS MER: Swedbanks besked – så mycket kommer du behöva spara varje månad

– Styrräntorna har sänkts av både Riksbanken och Europeiska centralbanken. Blickar vi framåt förväntar vi oss att räntorna kommer sänkas ytterligare. Samtidigt kommer räntorna vara på en hög nivå under en längre period, fortsätter Jens Henriksson.

Det här blir prio nu

I samband med Swedbanks redovisning låter banken även meddela vad som kommer att prioriteras härnäst.

Jens Henriksson konstaterar att “kundernas framtid är vårt fokus”.

– Tillsammans med våra kunder skapar vi ett ekonomiskt sunt och hållbart samhälle – som bygger på finansiell hälsa för de många.

– Det är glädjande att vi ser ett ökat intresse för långsiktigt sparande, inte minst för ett pensionssparande i form av fondförsäkring. Swedbank Försäkring är nu största fondförsäkringsbolag både mätt i marknadsandel och i förvaltat kapital.

Sänker räntor

Vinstsiffrorna kommer en vecka efter att Swedbank meddelade att man sänker listräntorna för samtliga bundna bolån på 1-10 år.

Den rörliga tremånadersräntan på 5,69 procent lämnades oförändrad.

LÄS MER: Swedbank sänker – här är bankens alla nya räntor

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redkationen