Bästa möjliga valresultat i ett av årets viktigaste presidentval

2021 08 17

Zambias president Edgar Lungu har gratulerat oppositionskandidaten Hakainde Hichilema till seger i landets presidentval. Beskedet har positiv påverkan på utvecklingen i hela Afrika.

Oppositionens anhängare firade ända till soluppgången på gatorna i huvudstaden Lusaka rapporterar BBC News.

– Jag vill gratulera min broder Hakainde Hichilema för att han valts till moder Zambias sjunde president, sa den avgående presidenten i TV.

Valresultatet:

         Kandidat     Parti                %          Röster

🔵 Hichilema   Liberalerna   59 %   2,8 milj

🔴 Lugu             Socialdem.      38 %   1,8 milj

Erkände sig besegrad

Inledningsvis protesterade president Lugu – som vunnit de två senaste valen – men när valkommissionen kunde presentera en mycket stor seger för motkandidaten så gratulerade han   socialliberalen Hichilema till valsegern

– Vi ska ha fri media. Ni i media ska rapportera om oppositionen också. Om ni skriver om oppositionen så kommer ni inte att få besök av någon minister [som är upprörd och vill straffa er], säger den nyvalda presidenten i sitt segertal. Hans poäng är att regeringspartiet som nu hamnar i opposition inte ska behandlas lika illa som den tidigare oppositionen som nu vunnit valet. Media ska med andra ord kunna rapportera fritt om alla partier.

I sitt segertal betonade han också vikten av mänskliga rättigheter, personliga friheter och nya jobb.

Regeringspartiet Patriotic Front gratulerar även motkandidaten till segern på sin Facebooksida och uppger att maktöverlämnandet inletts

Grannar gratulerar

Gratulationerna strömmar in från oppositionsledare i grannländerna.

– Hjärtliga gratulationer till Zambias nyvalda president, å allas vägnar som älskar demokratin. Detta är inte bara en seger för Zambia utan för Afrika och demokratin, framhåller Ugandas oppositionsledare Bobi Wine.

– Zambia har återigen visat världen sin demokratiska mognadsnivå. Ett fredligt maktöverlämnande för tredje gången i historien, meddelar Tanzanias oppositionsledare Zitto Kabwe.

– Grattis till Zambias folk som inspirerar oss alla, betonar Nelson Chamisa, en av Zimbabwes oppositionsledare.

ANALYS

Zambia är ett av Afrikas mest politiskt stabila länder och att valet som uppnådde 71 % valdeltagande slutar med ett fredligt maktöverlämnande till oppositionen är av mycket stor betydelse för hela världsdelens demokratiska utveckling. Framgångsexempel ökar chansen för att demokratin ska spridas på Afrikas kontinent.

Det centrala är med andra ord inte om det liberala partiet eller det socialdemokratiska partiet vann utan att det parti som utgjorde oppositionen vann.

Yngre visade vägen

Internationella valobservatörer rapporterar att valet varit relativt fridfullt trots ett ojämnt utgångsläge som gynnade den sittande presidenten. Särskilt positivt är det höga valdeltagandet som inte minst beror på att många yngre valt att gå och rösta.

Den nyvalda presidenten Hichilema har besvärats av myndigheterna och tvingades även till ett kortvarigt fängelsestraff efter valet 2016 vilket kan innebära att han är extra mån om att motverka korruption.

Det är en stor dag för Afrika.

Foto: Hakainde Hichilema

[yop_poll id="487"]