Bank uppmanar 620 000 löntagare – kan spara tusenlappar

2024 09 12

Varje år väljer många anställda att löneväxla – det vill säga avstå från en del av framtida löneutbetalningar för att i stället få en förmån från arbetsgivaren, till exempel extra inbetalningar till tjänstepensionen.

Nu uppmanar Länsförsäkringar 620 000 löntagare att löneväxla

Uppmaningen går ut till 420 000 män och 200 000 kvinnor som nästa år förväntas ha inkomster över brytpunkten för statlig skatt.

– För att det ska bli en lönsam affär krävs en lön över brytpunkten för statlig skatt, som nästa år höjs till 53 590 kronor i månadsinkomst, förklarar Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

”Troligtvis lägre inkomstskatt”

Enligt bankens beräkningar fortsätter löneväxling att vara mer lönsamt för höginkomsttagare än att spara motsvarande belopp på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring.

Detta trots nästa års skattesänkningar för sparformerna.

Det beror på den lägre beskattningen som tjänstepensioner omfattas av och möjligheten att skjuta upp inkomstskatten, uppger Länsförsäkringar.

– Vid utbetalning av pension betalar man troligtvis lägre inkomstskatt än man gör på sin nuvarande lön, förklarar Trifa Chireh.

– Genom att välja att avsätta extra medel till tjänstepensionen i stället för privata sparformer, kan man optimera sin framtida ekonomiska situation och dra fördel av en mer gynnsam beskattning.

Flera tusenlappar

Länsförsäkringar har tagit fram ett räkneexempel som visar varför löneväxling kan vara gynnsamt vid högre inkomster, trots skattesänkningar på ISK och kapitalförsäkring. 

I räkneexemplet tjänar en 50-åring 61 000 kronor i månaden. Om personen ska nettospara 1 250 kronor motsvarar det 2 500 kronor av lönen som alltså kan löneväxlas.

– Resultatet nedan visar att när hen går i pension vid 66 år får hen ut nästan 1 400 kronor mer per månad under 10 år efter löneväxling jämfört med sparande i ISK trots att en skattefri del nu införs, skriver Länsförsäkringar om räkneexemplet:

Sparform

Intäkt

Löneväxling

   4 400 kr

ISK

   3 017 kr

Så mycket mer per månad blir det vid löneväxling

+ 1 383 kr

Fakta löneväxling

Löneväxling

  • Vid löneväxling sätts en del av lönen av till ett bundet pensionssparande. Oftast skjuter arbetsgivaren till cirka 6 procent på grund av lägre arbetsgivaravgifter.
  • Löneväxling är lämpligt vid inkomster över brytpunkten för statlig inkomstskatt. Brytpunkten ligger 2025 på 53 590 kronor per månad.
  • Det innebär att drygt 620 000 löntagare kan löneväxla förmånligt nästa år.

Källa: Länsförsäkringar  

 

Foto: LinkedIn Sales Solutions

Text: Redaktionen


Systembolaget stoppar ett id-kort – från och med idag

2024 11 16

Ett av Sveriges annars godkända id-kort stoppas nu på Systembolaget.

De nya reglerna gäller från och med idag, fredag.

Stoppet gäller det digitala id-kort som Bank-ID, Sveriges i särklass största e-legitimationssystem, lanserade förra året.

Tanken då var att svenska folket inte längre ska behöva gå runt med id-kort i plånboken.

Systembolaget nekade inledningsvis legitimationen i sina butiker, men har därefter svängt.

Nu backar man igen.

De digitala id-korten anses inte vara tillräckligt säkra och stoppas därför i butik och ombud.

– Vi förstår att det kan vara besvärligt för kunder som vill handla med digitalt id-kort från BankID hos oss och det beklagar vi men i nuläget ser vi att det är nödvändigt, säger Mattias Särmalm, försäljningschef på Systembolaget, i en kommentar.

Florerar förfalskningar

Enligt Systembolaget finns det flera exempel på där förfalskningar av den annars godkända legitimationen använts i deras butiker.

Det handlar om “ytterst välgjorda förfalskningar av digitala id-kort”. 

Bolaget framhäver att den visuella kontroll som tidigare gjorts av digitala id-kort inte är tillräckligt säker.

Nu har man alltså fått nog. Från och med idag gäller alltså enbart fysisk legitimation, som exempelvis körkort, pass eller id-kort utfärdat av Skatteverket.

Vi kommer att återuppta digitalt id-kort från BankID som identifieringsmöjlighet så snart vi har möjlighet att göra kontrollen på ett tillräckligt säkert sätt, säger Mattias Särmalm.

Utvärderade nog

I september förra året sade Systembolaget, efter en grundlig utvärdering, till sist ja till Bank-ID:s nya legitimation.

Därefter har man systematiskt och kontinuerligt arbetat för att genomföra så säkra kontroller som möjligt.

Förra året uttryckte Malina Röstlund, presstalesperson för Bank-ID, en oförståelse för att vissa aktörer inte godkände det digitala id-kortet.

Hon framhöll att den nya handlingen höjer säkerheten vid id-identifiering.

– Du har din ålder, namn och personnummer på id-handlingen. Sedan har du flera säkerhetsdetaljer, som antingen kan kontrolleras visuellt eller med hjälp av en rörlig QR-kod, som man kan scanna och på så sätt verifiera id-handlingen.

– Det är väldigt enkelt att kontrollera när man kollar epiteten på ett digitalt id-kort, säger Malina Röstlund till SR Ekot.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 11 16

Kyligare dagar och snöoväder är på ingång.

Det har varit en förhållandevis mild höst än så länge.

Nu är dock vädret på väg att slå om - och det innebär snöbyar och kyligare väder.

SMHI har utfärdat en varning i norr och fler är att vänta.

Det rapporterar TV4.

“Här snackar vi oväder”

I nuläget finns en gul varning utfärdad för plötslig ishalka i Norrbotten.

Det finns även en gul varning för vind och snöfall i Jämtlandsfjällen.

Framöver kommer dock snön och kylan att påverka större delar av landet.

– Här snackar vi oväder. Det kan bli stormbyar och snöa mycket, säger TV4:s meteorolog Ulrika Elvgren.

Kan bli en halvmeter

Temperaturerna kommer att börja sjunka redan från söndagen och i mitten av nästa vecka ser det ut att börja snöa rejält.

Det är oklart var de största snömängderna kommer att komma, men på vissa fall kan det bli så mycket som en halvmeter.

– Det finns mängder som skulle kunna medföra mer än en halvmeter med snö i de stråk där snöfallet intensifieras av snöbyar, fortsätter Elvgren.

Kalluft kopplar grepp

I början av nästa vecka kopplar kalluften grepp om landet och nattetid blir det kallt med minusgrader i en stor del av landet. 

Dagtid kan temperaturen hålla sig på minussidan i åtminstone nordvästra Svealand och Norrland.

“Besvärligt väder”

SMHI meddelar att det i mitten av veckan finns risk för “besvärligt väder” med snöfall och blåst även i söder.

– Från onsdag rör sig ett omfattande lågtryck åt nordost över landet. Det finns risk för besvärligt väder då det kan handla om snöfall i kombination med blåsigt väder även i södra Sverige, förklarar vädermyndigheten.

– Under torsdag och fredag rör sig den här zonen upp mot norra Sverige. Så här långt innan är detaljerna dock osäkra så det är bäst att följa väderprognoserna de kommande dagarna.

Redan i morgon söndag blir det kyligare.

– På söndag täcker kalluften hela landet och det blir allmänt lite lägre temperatur. I nordvästra Svealand och Norrland kan snöbyar förekomma. I Götaland ännu en blåsig dag medan vinden avtar i övriga landet.

Foto: C. Lloyd resp K. Whytock

Text: Redaktionen