New York-polisen lämnar unikt meddelande

2021 05 09

New Yorks Polismyndighet, även känt som NYPD, meddelar nu att doften av marijuana inte längre är en giltig orsak till att gripa någon i USA folkrikaste stad - The Big Apple.

Orsaken är att New York denna vecka har gjort marijuana lagligt att bruka inte bara av medicinska skäl utan även för så kallade nöjesskäl. Från och med nu är det helt enkelt lagligt att både bruka och inneha drogen om man är över 21 år.

Att köra påverkad av marijuana eller att sälja drogen är dock fortfarande olagligt.

All försäljning ska ske av godkända företag och branschen väntas omsätta flera miljarder dollar. Att en så stor och ledande delstat som New York nu ger grönt ljus till drogen kan enligt bedömare vara ett stort steg mot att marijuana blir lagligt i hela USA. Det kan i sin tur öppna dörren för andra länder.

–Denna industri förtjänar att bli lika normaliserad som andra industrier, säger Ross Lipson, chef för cannabis e-handelssajten Dutchie, till CNN.

New York är den 15:e delstaten som legaliserar cannabis och även Virginia, New Mexico och Pennsylvania tros följa efter. Delstaten New York väntas erhålla cirka 10 miljarder kronor i skatteintäkter från marijuanaförsäljningen inom sex år enligt MPG Consultings beräkningar.

Demokraternas senatsledare Chuck Schumer, New York, firar beslutet.

–Jag kommer arbeta i senaten för att stoppa det federala förbudet mot marijuana och motverka skadorna av The War on Drugs, twittrar han.

[forminator_poll id="2706"]