Bakterielarm i Sverige – två produkter återkallas

2024 01 22

Under gårdagen återkallades sex ostar av märket Basimo från svenska butiker.

Återkallelsen gjordes med anledning av att ostarna kan innehålla bakterien listeria.

Livsmedelsverket uppmanade konsumenter att slänga osten.

– Listeria är en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida, framhöll myndigheten.

Nya larm

I dag fredag kommer nya larm om listeria.

Matjätten Coop återkallar färsk dill från varumärket Änglamark eftersom leverantören har upptäckt listeria i produkten under en rutinkontroll.

– Coop tar händelsen på mycket stort allvar och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske. Varan kan innebära en hälsofara men vid upphettning till 72 grader dör listeriabakterien, framhåller livsmedelskedjan i ett pressutskick.

Går inte att köpa

Återkallelsen gäller följande produkt:

- Änglamark färsk dill, 20 gram, batch P-010. Den aktuella varan är förpackad i plastförpackning.

Coop har säljstoppat produkten som därmed inte är möjlig att köpa.

–  Kunder som har köpt varan med aktuellt batchnummer uppmanas att ta med sig varan alternativt kvitto till butik för att få pengarna tillbaka, skriver butiken och tillägger:

– Coop beklagar det inträffade.

Populär sås återkallas

Under dagen har även en populär bearnaisesås återkallats från marknaden efter ännu en listeria-upptäckt.

Det är Bröderna Franzéns Chilibearnaise som återkallas.

– Det kan finnas en risk för att produkten innehåller listeria, uppger Mixum, som äger varumärket, i ett pressmeddelande.

Återkallelsen berör Bröderna Franzéns Chilibearnaise 200g med bäst före-datum 27/03/2024 och batchnummer M235231139.

– Produkten är spärrad för försäljning och alla konsumenter som har köpt produkten med ovan batchnummer uppmanas att återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning eller att kasta den. Vi beklagar det inträffade, skriver Mixum.

Allvarlig sjukdom

Listeria är en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom.

Personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida benämns som riskgrupper. 

– Personer med nedsatt immunförsvar och sköra äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. För dessa personer är listerios en mycket allvarlig sjukdom med dödlighet mellan 20 och 30 procent. Det förekommer även klassiska mag- och tarmbesvär, som diarré och kräkningar, uppger Livsmedelsverket.

Gravida kan få influensaliknande symptom och infektionen kan spridas till fostret. I värsta fall kan det leda till missfall.

Så kan den spridas

Listeria-bakterien kan få fäste  i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där.

Mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta.

Listeria dör vid en hetta på minst 70 grader, enligt Livsmedelsverket. 

Arkivfoto: Mårten Ryner Axfood

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen