Bakterielarm i Sverige – två produkter återkallas

2024 01 22

Under gårdagen återkallades sex ostar av märket Basimo från svenska butiker.

Återkallelsen gjordes med anledning av att ostarna kan innehålla bakterien listeria.

Livsmedelsverket uppmanade konsumenter att slänga osten.

– Listeria är en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida, framhöll myndigheten.

Nya larm

I dag fredag kommer nya larm om listeria.

Matjätten Coop återkallar färsk dill från varumärket Änglamark eftersom leverantören har upptäckt listeria i produkten under en rutinkontroll.

– Coop tar händelsen på mycket stort allvar och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske. Varan kan innebära en hälsofara men vid upphettning till 72 grader dör listeriabakterien, framhåller livsmedelskedjan i ett pressutskick.

Går inte att köpa

Återkallelsen gäller följande produkt:

- Änglamark färsk dill, 20 gram, batch P-010. Den aktuella varan är förpackad i plastförpackning.

Coop har säljstoppat produkten som därmed inte är möjlig att köpa.

–  Kunder som har köpt varan med aktuellt batchnummer uppmanas att ta med sig varan alternativt kvitto till butik för att få pengarna tillbaka, skriver butiken och tillägger:

– Coop beklagar det inträffade.

Populär sås återkallas

Under dagen har även en populär bearnaisesås återkallats från marknaden efter ännu en listeria-upptäckt.

Det är Bröderna Franzéns Chilibearnaise som återkallas.

– Det kan finnas en risk för att produkten innehåller listeria, uppger Mixum, som äger varumärket, i ett pressmeddelande.

Återkallelsen berör Bröderna Franzéns Chilibearnaise 200g med bäst före-datum 27/03/2024 och batchnummer M235231139.

– Produkten är spärrad för försäljning och alla konsumenter som har köpt produkten med ovan batchnummer uppmanas att återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning eller att kasta den. Vi beklagar det inträffade, skriver Mixum.

Allvarlig sjukdom

Listeria är en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom.

Personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida benämns som riskgrupper. 

– Personer med nedsatt immunförsvar och sköra äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. För dessa personer är listerios en mycket allvarlig sjukdom med dödlighet mellan 20 och 30 procent. Det förekommer även klassiska mag- och tarmbesvär, som diarré och kräkningar, uppger Livsmedelsverket.

Gravida kan få influensaliknande symptom och infektionen kan spridas till fostret. I värsta fall kan det leda till missfall.

Så kan den spridas

Listeria-bakterien kan få fäste  i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där.

Mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta.

Listeria dör vid en hetta på minst 70 grader, enligt Livsmedelsverket. 

Arkivfoto: Mårten Ryner Axfood

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen