Bakterielarm i Sverige – två produkter återkallas

2024 01 22

Under gårdagen återkallades sex ostar av märket Basimo från svenska butiker.

Återkallelsen gjordes med anledning av att ostarna kan innehålla bakterien listeria.

Livsmedelsverket uppmanade konsumenter att slänga osten.

– Listeria är en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida, framhöll myndigheten.

Nya larm

I dag fredag kommer nya larm om listeria.

Matjätten Coop återkallar färsk dill från varumärket Änglamark eftersom leverantören har upptäckt listeria i produkten under en rutinkontroll.

– Coop tar händelsen på mycket stort allvar och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske. Varan kan innebära en hälsofara men vid upphettning till 72 grader dör listeriabakterien, framhåller livsmedelskedjan i ett pressutskick.

Går inte att köpa

Återkallelsen gäller följande produkt:

- Änglamark färsk dill, 20 gram, batch P-010. Den aktuella varan är förpackad i plastförpackning.

Coop har säljstoppat produkten som därmed inte är möjlig att köpa.

–  Kunder som har köpt varan med aktuellt batchnummer uppmanas att ta med sig varan alternativt kvitto till butik för att få pengarna tillbaka, skriver butiken och tillägger:

– Coop beklagar det inträffade.

Populär sås återkallas

Under dagen har även en populär bearnaisesås återkallats från marknaden efter ännu en listeria-upptäckt.

Det är Bröderna Franzéns Chilibearnaise som återkallas.

– Det kan finnas en risk för att produkten innehåller listeria, uppger Mixum, som äger varumärket, i ett pressmeddelande.

Återkallelsen berör Bröderna Franzéns Chilibearnaise 200g med bäst före-datum 27/03/2024 och batchnummer M235231139.

– Produkten är spärrad för försäljning och alla konsumenter som har köpt produkten med ovan batchnummer uppmanas att återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning eller att kasta den. Vi beklagar det inträffade, skriver Mixum.

Allvarlig sjukdom

Listeria är en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom.

Personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida benämns som riskgrupper. 

– Personer med nedsatt immunförsvar och sköra äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. För dessa personer är listerios en mycket allvarlig sjukdom med dödlighet mellan 20 och 30 procent. Det förekommer även klassiska mag- och tarmbesvär, som diarré och kräkningar, uppger Livsmedelsverket.

Gravida kan få influensaliknande symptom och infektionen kan spridas till fostret. I värsta fall kan det leda till missfall.

Så kan den spridas

Listeria-bakterien kan få fäste  i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där.

Mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta.

Listeria dör vid en hetta på minst 70 grader, enligt Livsmedelsverket. 

Arkivfoto: Mårten Ryner Axfood

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 07

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen