Bakslag för Sveriges Natoansökan

2024 02 02

Det råder fortsatta problem angående den svenska ansökan till Nato.

Under en längre tid har Sverige inväntat att Turkiet och Ungern ska godkänna Sveriges ansökan till försvarsorganisationen.

Länderna har ställt krav och dragit ut på processen längre än många hade väntat sig.

Nu kommer ytterligare ett bakslag, då Viktor Orbans parti Fidesz nobbar måndagens parlamentsmöte där Sveriges ansökan skulle avhandlas.

Det rapporterar ungerska ATV.

Nobbar mötet

Omröstningen ställs in eftersom varken Orbans parti Fidesz eller det Kristdemokratiska folkpartiet kommer att närvara.

Detta trots att landets parlament meddelade under torsdagen att ratificeringen av Sveriges Natoansökan skulle avhandlas under ett extrainsatt möte på måndagen.

Enligt uppgifter vill Fidesz och det Kristdemokratiska folkpartiet invänta ett eventuellt möte mellan Orban och Ulf Kristersson (M).

“Räknar med det”

Från ungerskt håll vill man träffas och förhandlas om saken, men Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) menar att man räknar med att få ett ja oavsett.

– Vi träffar dem i olika sammanhang och vi räknar med att de står kvar vid det löftet man har upprepat många gånger, säger utrikesministern till SVT.

Närmar sig

Trots förseningarna från ungerskt håll så närmar sig alltjämt ett officiellt svenskt medlemskap i Nato.

– Som Natomedlem blir Sverige en del av Natos kollektiva försvar och omfattas av ömsesidiga försvarsgarantier enligt artikel 5 i det nordatlantiska fördraget, meddelar regeringen via sin webbsida.

– Enligt artikeln ska ett väpnat angrepp mot en eller flera av de allierade i Europa eller Nordamerika betraktas som ett angrepp mot dem alla.

Nära samarbete

Sverige har under en längre tid, i synnerhet under de senaste åren, bedrivit ett nära samarbete med Nato.

Snart väntas även den svenska flaggan återfinnas bredvid de övriga Natoländernas.

– I och med överlämnandet av anslutningsinstrumentet blir Sverige medlem i Nato. Sveriges flagga hissas jämte de andra allierade vid Natos högkvarter i Bryssel och Sverige deltar fullt ut som medlemsstat i organisationen.

Foto: M. Studzinski

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen