Bakslag för Sveriges Natoansökan
2024 02 02
Det råder fortsatta problem angående den svenska ansökan till Nato.
Under en längre tid har Sverige inväntat att Turkiet och Ungern ska godkänna Sveriges ansökan till försvarsorganisationen.
Länderna har ställt krav och dragit ut på processen längre än många hade väntat sig.
Nu kommer ytterligare ett bakslag, då Viktor Orbans parti Fidesz nobbar måndagens parlamentsmöte där Sveriges ansökan skulle avhandlas.
Det rapporterar ungerska ATV.
Nobbar mötet
Omröstningen ställs in eftersom varken Orbans parti Fidesz eller det Kristdemokratiska folkpartiet kommer att närvara.
Detta trots att landets parlament meddelade under torsdagen att ratificeringen av Sveriges Natoansökan skulle avhandlas under ett extrainsatt möte på måndagen.
Enligt uppgifter vill Fidesz och det Kristdemokratiska folkpartiet invänta ett eventuellt möte mellan Orban och Ulf Kristersson (M).
“Räknar med det”
Från ungerskt håll vill man träffas och förhandlas om saken, men Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) menar att man räknar med att få ett ja oavsett.
– Vi träffar dem i olika sammanhang och vi räknar med att de står kvar vid det löftet man har upprepat många gånger, säger utrikesministern till SVT.
Närmar sig
Trots förseningarna från ungerskt håll så närmar sig alltjämt ett officiellt svenskt medlemskap i Nato.
– Som Natomedlem blir Sverige en del av Natos kollektiva försvar och omfattas av ömsesidiga försvarsgarantier enligt artikel 5 i det nordatlantiska fördraget, meddelar regeringen via sin webbsida.
– Enligt artikeln ska ett väpnat angrepp mot en eller flera av de allierade i Europa eller Nordamerika betraktas som ett angrepp mot dem alla.
Nära samarbete
Sverige har under en längre tid, i synnerhet under de senaste åren, bedrivit ett nära samarbete med Nato.
Snart väntas även den svenska flaggan återfinnas bredvid de övriga Natoländernas.
– I och med överlämnandet av anslutningsinstrumentet blir Sverige medlem i Nato. Sveriges flagga hissas jämte de andra allierade vid Natos högkvarter i Bryssel och Sverige deltar fullt ut som medlemsstat i organisationen.
Foto: M. Studzinski
Text: Redaktionen