Både polis och ambulans larmades till vildsint svensexa

2021 10 18

En svensexa i Södermanland gick så vilt till att förbipasserande larmade polisen.

Dramatiken utspelade sig närmare bestämt i närheten av Österviksbacken i Södertälje tidigare idag torsdag.

Pågående misshandel

Förbipasserande vittnen fick plötslig syn på hur flera misstänkta gärningsmän band fast ett till synes utmanövrerat offer vid en lyktstolpe. Med förhoppning om att hjälpa offret och att fånga in förövarna slog man därefter larm till polisen för att få stopp på vad man misstänkte var en pågående misshandel.

Vildsint svensexa

Det blev en blåljusutryckning med både poliser och ambulanspersonal men när ordningsmakten kom fram till den förmodade brottsplatsen kunde de konstatera att det inte handlade om någon brottslig verksamhet utan istället en herre som snart ska gifta sig och vars vänner anordat en vildsint svensexa.

Brudgummens vänner

Att knyta fast mannen vid lyktstolpen var helt enkelt bara en del av de turbulenta lekarna som ingick i svensexan och brudgummens vänner hade inte tänkt på att tilltaget kunde skrämma livet ur intet ont anande torsdagsflanörer.

Polisen var inte glad över herrarnas aktiviteter utan uppmanade dem att tänka efter kring hur det hela kan uppfattas för personer som inte kände till det hela, rapporterar Aftonbladet.

Kan få allvarliga konsekvenser

Polisen menar att utryckningar av det aktuella slaget kan få allvarliga konsekvenser då polisens resurser behövs på andra håll istället.

– Man kan ringa och meddela polisen innan så vi vet, för det kan bli att vi rycker ut på det här och något annat akut får stå tillbaka lite grann, säger Sylvia Oldin vid Södertäljepolisen till SVT.

Läxade upp herrarna

Polisen läxade upp de upprymda deltagarna på svensexan så att de tänker sig för lite bättre till nästa gång.

– Det är inte tillståndspliktigt att meddela i förväg men det handlar om sunt förnuft, säger polisen till SVT.

Arkivfoto: K. Weil

[yop_poll id="767"]

Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen