Både Joe Biden och Barack Obama ute och kampanjar igen

2022 01 30

Första tisdagen i november är traditionell valdag i USA och i år 2021 är inget undantag.

Det hålls guvernörsval i New Jersey och Virginia och valen har även påverkan på presidentvalet 2024. Både sittande presidenten Joe Biden och tidigare presidenten Barack Obama är ute och kampanjar för Demokraternas båda kandidater.

Viktigt inför presidentvalet 2024

Det parti som vinner guvernörsval får en automatisk skjuts framåt i den aktuella delstaten inför presidentvalet då man som sittande guvernör får extra uppmärksamhet om man kampanjar för någon av de två presidentkandidaterna i valkampanjen 2024.

Men framförallt spelar guvernörsvalen givetvis roll för hur den aktuella delstaten ska styras på delstatsnivå de kommande åren.

Fördel Demokraterna i New Jersey

New Jersey är en relativt säker demokratisk delstat i presidentvalen men i guvernörsvalen har Republikanerna i regel större chans om de får fram en regionalt populär kandidat. Mycket pekar dock på att den sittande demokratiska guvernören Phil Murphy blir omvald i New Jersey.

Visste inte om

Han har inte haft någon utmanare i Demokraternas primärval och han ställs mot Republikanernas Jack Ciattarelli som är någonstans emellan konservativ och moderat.

Ciattarelli gav sitt stöd till Trumps omval och deltog efter valet i ett Stop The Steal-rally där man menade att Trump vunnit valet. I efterhand hävdade han dock att han inte visste om att det var ett Stop The Steal-rally och nu försöker han gå mot mitten i valkampanjen. Mätningarna pekar dock på seger för Demokraternas Phil Murphy.

Jämnare i Virginia

I Virginia är valet betydligt jämnare mellan Demokraternas kandidat Terry McAuliffe och Republikanernas Glenn Youngkin.

McAuliffe var guvernör 2014 – 2018 men i Virginia får man inte vara guvernör två mandatperioder i sträck varför han inte kunde bli omvald direkt efter sin mandatperiod.

Republikanernas kandidat

Nu ställer han upp igen och har fullt stöd från partiets etablissemang. Han var vice chef för Bill Clintons kampanj 1996 och chef för Hillary Clintons kampanj 2008. Republikanernas kandidat Glenn Youngkin är en affärsman som varit VD för den framgångsrika investmentfirman The Carlyle Group.

Abortmotståndare

Youngkin ses inte som en stark Trumpanhängare även om han i Republikanernas primärval uttalade sig positivt om Trump. Han är konservativt lagd vill motverka aborter och försök att strama åt USA:s vapenlagar men ses ändå inte som en favorit hos vapenlobbyn som misstänker att han inte är så höger som han försöker utge sig för att vara. Med andra ord är det en lagom position för en republikansk kandidat i Virginia som för att vinna behöver få med sig en del mittenväljare som är skeptiska till Trump.

Joe Biden har varit på plats och kampanjat för McAuliffe och det är dött lopp i mätningarna inför valet kommande tisdag.

Foto: Terry McAuliffe, Barack Obama, FB

[yop_poll id="830"]