Avskyvärt av Donald Trump

2021 10 23

USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell hyllas från både höger och vänster efter sin bortgång men det finns ett undantag som istället öser ovett över sin döda kollega – USA:s expresident Donald Trump.

Colin Powell var USA:s första afroamerikanska utrikesminister och jobbade för presidenterna Reagan, Bush den äldre och Bush den yngre och låg före Bill Clinton i mätningarna inför presidentvalet 1996, men avstod från att ställa upp.

Uppskattad av både höger och vänster

Colin Powell var mycket uppskattad bland många amerikaner redan under sin aktiva tid som hög general och utrikesminister – inte bara inom hans eget parti Republikanerna utan även bland Demokraterna. Som första afroamerikanska utrikesminister var han även en förebild för många afroamerikaner och han gav sitt stöd till Obama vid presidentvalet 2008 vilket respekterades av många republikaner. Han gav samtidigt ett visst stöd även till republikanske motkandidaten John McCain.

Djupts sorgsna

I samband med Powells bortgång i sviterna av covid-19 i går så hyllas Colin Powell av alla från George W Bush till Hillary Clinton och av en rad politiker och amerikanska profiler från höger till vänster.

– Laura och jag är djupts sorgsna, meddelar George W Bush.

– En bra och fin man, framförde Bill och Hillary Clinton.

– En exemplarisk soldat och exemplarisk patriot, framför Barack Obama.

– Vårt land sörjer en riktigt stor man, betonar Republikanernas tidigare utrikesminister Condoleezza Rice.

Ett undantag

Men det finns ett undantag – Donald Trump. Istället för att leverera sedvanligt varma och omsorgsfulla ord vid en bortgång valde Trump bara timmar efter att Colin Powells tragiska död meddelats av hans familj att gå till angrepp. I ett skriftligt uttalande framhöll Trump bland annat följande:

▪Powell begick massor av misstag.

▪Han var ingen äkta republikan

▪Blir alltför bra behandlad av fake media vid sin död

▪Begick misstag vid Irakkriget

▪Hursomhelst, hoppas han får vila i frid

ANALYS

Att gå till personangrepp samma dag som en person avlider är givetvis sämsta möjliga tillfälle. Colin Powell var dessutom ovanligt uppskattad i båda partierna. Att dessutom gå till angrepp skriftligen – och inte vid något spontant muntligt klavertramp – visar ännu tydligare hur lågt och katastrofalt Trump kan bete sig – avskyvärt agerande.

Det är första gången i modern tid som en före detta USA-president går till angrepp mot en tidigare minister överhuvudtaget på dennes dödsdag. Trumps uttalande får också mycket hård kritik, bland annat från statsvetaren Larry Sabato

– Ingen anständig människa kan försvara Trumps ondskefulla, elaka och narcissistiska uttalande om general Powell, anser han.

Foto: Donald Trump, FB

[yop_poll id="781"]

Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen