Avrådan till konsumenter – gäller flera vanliga fiskmiddagar
2023 09 28
Konsumenter avråds från att både köpa och äta flera fiskarter.
Ett flertal arter har fått benämningen “rött ljus” vilket innebär en konkret avrådan från att konsumera just dessa fiskar i butik.
Uppmaningen gäller bland annat viss sill, strömming och torsk – vanliga fiskar på en svensk middagstallrik.
"Nödläge"
De nya rekommendationerna kommer från världsnaturfonden WWF som nu uppdaterat sina rapporter som bland annat pekar på överfiske och felrapportering av fångster.
– Det är nödläge och dags att dra i handbromsen, säger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i ett pressmeddelande på torsdagen.
– Stora kommersiella matfiskar i Östersjön som torsk, strömming och skarpsill befinner sig nu på skrämmande låga nivåer.
Sex havsdjur
Det är totalt sex havsdjur som WWF direkt avråder konsumenter från att köpa eller äta.
Listan inkluderar bland annat norsk torsk samt strömming och sill från Östersjön.
I klartext är det följande arter som får rött ljus från organisationen:
- Torsk (Barents hav och Norska havet) – fiskad med bottentrål
- Nordhavsräka (Skagerrak, Kattegatt, Norska rännan, svenskt, danskt och norskt fiske)
- Gulfenad tonfisk (fiskad i Indiska oceanen)
- Skipjack, tonfisk, (fiskad i Indiska oceanen)
- Strömming/sill (Östersjön)
- Ål
12 kilo per person
Enligt WWF äter svenska folket tolv kilo sjömat per person och år.
Det motsvarar mellan en och två fiskmåltider varje vecka.
Lax, sill, torsk och räkor är de vanligaste men även alaska pollock, makrill, sej, regnbåge och tonfisk ligger högt på listan.
– Livsmedelskedjorna, inköpare och restauranger kan bidra till mer hållbar konsumtion genom att välja bort sjömatsarter med rött ljus och öka andelen med grönt ljus, framhåller WWF.
"Allvarlig obalans"
WWF pekar på att Östersjöns ekosystem hamnat i “allvarlig obalans".
Organisationen menar att det är avgörande att havet kommer på rätt köl igen om de ska hållas friska och bidra till en hållbar ekonomi.
– När balansen i ekosystemen rubbas riskerar arter och livsmiljöer att försvinna. Utöver trycket från fisket så utsätts även haven för många andra hot som klimatförändringar, övergödning och utsläpp av miljöfarliga ämnen, säger Inger Melander från WWF i samma pressutskick.
Foto: D. Townsend
Text: Redaktionen