SVERIGE: Aviserar nya påskregler i trafiken

2023 04 03

Tung trafik väntas på de svenska vägarna till påskhelgen i veckan.

Särskilt ansträngt bedöms läget bli på E4:an norr om Gävle, vilket nu får Trafikverket att agera.

Tillsammans med polisen har man bestämt sig för att helt enkelt förbjuda omkörningar på sträckan under påskhelgen, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Vill undvika stopp

Anledningen till omkörningsförbudet är för att få bättre flyt i trafiken och undvika stopp på den hårt ansträngda europavägen.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år. Bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Emil Samuelsson, trafikingenjör på Trafikverket.

Uppstår störningar

Allra värst förväntas situationen att bli mellan Gävle och Tönnebro.

Här koncentreras resenärerna till och från fjällen inom loppet av ett par timmar. 

När bilar kör om på avsnitt med dubbla körfält uppstår störningar med stora hastighetsförändringar när bilister ska tillbaka in i det enkla körfältet igen, menar Trafikverket.

– När alla håller sig i samma körfält flyter trafiken mycket bättre, och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp. Det betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Emil Samuelsson i myndighetens pressmeddelande.

Gäller från onsdag

Förbudet gäller redan från onsdagseftermiddagen 5 april för norrgående trafik.

Trafikverkets förhoppning är att förbudet ska minska stressen hos trafikanterna och i förlängningen också förebygga incidenter vid köbildning.

– Även poliser ska finnas på plats, framhåller myndigheten.

Samtliga tider

Här är samtliga tider som sträckan påverkas av förbudet samt när de nya reglerna gäller. Trafikverket flaggar också för att omkörningsförbudet kan komma att avslutas tidigare på kvällarna om trafiken minskar.

- Onsdag 5 april kl. 13-22 (norrgående trafik)

- Skärtorsdag 6 april kl. 13-22 (norrgående trafik)

- Påskdagen 9 april kl. 13-22 (södergående trafik)

- Annandag påsk 10 april 13-22 (södergående trafik)

Kan införas andra tider på året

Totalt är sträckan mellan Gävle och Tönnebro 46 kilometer lång. Omkörningsförbudet gäller i 21 kilometer i norrgående riktning och 18 kilometer på andra hållet.

Förbudet har införts under påskhelgen även tidigare år, och togs fram första gången 2013. Då gällde det enbart under skärtorsdagen och annandag påsk och har sedermera utökats till fler dagar.

– Diskussioner förs om samma åtgärd ska införas andra tider under året, till exempel vid sportlov och julhelgen, framhåller Trafikverket.

Foto: m. Haef

Text: Redaktionen