JUST NU: Avgörande möte pågår

2022 06 06

Just nu pågår ett möte mellan Socialdemokraterna och den politiska vilden Amineh Kakabaveh i centrala Stockholm.

Den före detta vänsterpartisten kommer att spela en avgörande roll under tisdagens misstroendeomröstning mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).

SD, M, KD och L ställer sig bakom misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson. Tillsammans har partierna 174 röster – 175 krävs för att fälla ministern.

Amineh Kakabaveh har den avgörande rösten. 

Vågmästarinnan har således Morgan Johanssons öde i sina händer.

Flera krav

Inför måndagens möte klargjorde Kakabaveh att hon vill att regeringen går med på flera krav, annars kommer hon ”ofrivilligt att rösta bort justitieministern”.  Det skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter

Den politiska vilden vill att regeringen antar en hårdare linje mot Turkiet i förhandlingarna om en svensk Nato-ansökan, uppger SVT.

Bollen hos regeringen

– Det gäller att S ska stå upp för överenskommelsen och inte viker sig för Erdogan och Turkiet. Jag ska träffa S igen senare på eftermiddagen. Bollen ligger hos dem, kommenterade Amineh Kakabaveh till SVT innan eftermiddagens möte.

Demokratiproblem

Statsvetaren Jan Teorell tycker att Amineh Kakabavehs agerande är problematiskt. Även om hon har rätt att agera som hon gör utifrån grundlagen.

– Att hon använder den här situationen för att få ett individuellt, personligt inflytande över politiken är anmärkningsvärt, och det är inte så vårt system är tänkt att fungera. Det är ett demokratiproblem och hon bär ett personligt ansvar som man måste kritisera, säger han till Aftonbladet och tillägger:

– Jag har svårt att se att detta skulle stärka förhandlingskorten mot Turkiet. Det ser ju inte så bra ut utifrån.

Foto: Sveriges riksdag resp Regeringskansliet

Text: Redaktionen