Attack mot premiärministers bostad

2021 11 14

Iraks premiärminister har utsatts för en attack mot hans bostad i huvudstaden Bagdad.

Regeringskansliet i Bagdad uppger att hans residens som är beläget i stadens gröna zon angreps av en drönare bestyckad med explosiva komponenter i ett försök att mörda honom uppger BBC News.

Sex personer skadade

Premiärministern Mustafa al-Khadimi, som var en motståndare till Iraks tidigare diktator Saddam Hussein, flydde landet och bodde i Storbritannien i många år men återvände till landet och blev premiärminister i maj 2020.

Medieuppgifter tidigare i dag gjorde gällande att premiärministern förts till sjukhus men nu uppger han att han klarat sig utan skador. Men minst sex personer ur regeringschefens livvaktsstyrka skall ha skadats enligt BBC.

Förövarna okända

– Lugn och återhållsamhet från alla, för Iraks skull, lyder ett meddelade från al-Khadimi som han gått ut med på Twitter efter attacken.

Ingen har tagit på sig ansvaret för attacken som utfördes i ett område där många ambassader och regeringsbyggnader finns belägna.

Vita Huset erbjuder sin hjälp

USA fördömer angreppet och erbjuder sin hjälp med utredningsarbetet.

– Detta uppenbara terrorangrepp, som vi starkt fördömer, var riktat mot hjärtat av Iraks land, meddelar talespersonen Ned Price vid Utrikesdepartementet i Washington.

Våldsamma protester

Den senaste tiden har grupper med koppling till diktaturen Iran demonstrerat nära Gröna Zonen i protester mot valresultatet förra månaden. De menar att att det ägt rum oegentligheter och över 100 personer har skadats i de våldsamma protesterna i samband med bråk med säkerhetsstyrkor.

Tidigare redaktör

Premiärminister Mustafa al-Khadimi ingår inte i något av Iraks olika politiska partier utan är en partipolitiskt oberoende premiärminister. Efter USA:s invasion av Irak 2003 återvände han från Storbritannien och startade ett medienätverk. Han har även skrivit flera böcker och varit senior redaktör vid Iraks Newsweek Magazine.

2016 – 2020 ledde han Iraks motsvarighet till amerikanska CIA , underrättelsetjänsten.

FAKTA IRAK

▪Invånare: 40 miljoner

▪Premiärminister: Mustafa al-Khadimi

▪Huvudstad: Bagdad, 7,5 miljoner invånare

Foto: White House official portrait,Shealah Craighead