UTRIKES: Attack med svärd och rökbomb mot premiärministers kontor

2022 10 27

Nya Zeelands premiärministers kontor utsattes för en attack under torsdagen. En kvinna gick till attack med svärd och rökbomb.

Den nyazeeländska premiärministerns kontor i Auckland har utsatts för en våldsam attack. Ministern själv, Jacinda Ardern, var utom fara då hon befinner sig på Antarktis.

Det var på torsdagsmorgonen som attacken utfördes.

– En person sågs slå sönder ett hål i kontorsdörren och kasta in något innan rök kom genom byggnaden, rapporterar nyhetsbyrån Stuff, enligt kanalen 7 News.

Polis och brandmän kallades omgående till platsen och fick grepp på läget.

Kvinna gripen

– Vi har gripit en 57-årig kvinna, framhöll den nyzeeländska polisen.

Och tillade:

– Kvinnan är för närvarande polisen behjälplig med våra utredningar i ärendet och vi söker för närvarande inte någon annan.

Kvinnan verkar med andra ord inte ha velat göra någon hemlighet av attentatet, då det enligt de första rapporterna var hon själv som tipsade nyhetsbyrån.

–  En kvinna ringde till nyhetsbyrån (Stuff) och hävdade att hon hade använt ett sammankopplat svärd och krossat fönstret tio gånger innan hon tryckte in en rökbomb på kontoret, enligt tidningen New Zealand Herald.

Ministern långt därifrån

Ingen person kom till skada vid attacken.

Den som sannolikt var föremål för attacken, premiärminister Ardern, befinner sig 500 mil bort, på basen Scott Base på Antarktis. Där är hon med sin fästman.

Dit hade de just nått efter att det första försöket hade gått i stöpet på grund av dåliga flygförhållanden.

Om hon hade fått kännedom om attentatet framgick inte, men hon väntades tillbaka till Nea Zeeland under fredagen.

Foto: D. Freeman

Text: Redaktionen