Åtta vargar observerade i Skåne – Kändes som Kanadas vildmark

2021 10 13

Magnus Hellström fick sitt livs överraskning när han plötsligt fick se 8 vargar dyka upp i den skånska oktoberkvällen.

Han var med sin jaktkompis vid Linderödsåsen och hade precis skjutit en dovhjort när överraskningen dök upp i går kväll rapporterar tidningen Jakt och Jägare.

– Markägaren har haft problem med vildsvin så vi stannade kvar i jakttornen en stund extra för att se om det skulle komma några, säger Magnus Hellström till SVT Nyheter Skåne.

Obeskrivlig känsla

Snart drog det in vilda djur på fälten men det var inte vildsvin.

– Jag såg bara en av dem först och jag tänkte att det kanske var en hund men sedan svepte jag med värmekameran och såg att det var åtta vargar. Den känslan jag fick där, den är obeskrivlig, säger Magnus Hellström.

Han spelade in äventyret med sin värmekamera.

Kalla kårar på ryggen

Vargarna var framme och nosade på hjorten men sprang in i skogen när Magnus började göra ljud ifrån sig men en av vargarna ville inte lämna hjorten förrän jaktkompisen närmade sig.

– När den kom in i skogen ylade den och sedan svarade de andra vargarna. Det blev kalla kårar på ryggen, säger Magnus Hellström till SVT.

Minst 6 valpar

– Jag är nu säker på att det skånska vargparet har minst 6 stycken valpar, framför han på Facebook.

Det han syftar på är att Skåne i vintras fick sitt första vargrevir i mannaminne och nu ser det alltså ut som att de kan ha fått sex stycken valpar.

Länsstyrelsens vilthandläggare tror att det är vargar men har ännu inte säkert bekräftat det hela.

Magnus Hellström är negativ till det hela.

Är inte bra

– Det var som att befinna sig i vildmarken i Kanada. Men detta är inte bra. Jag undrar hur många hjortar som åtta vargar sätter i sig per dygn. Och nästa år är de väl ännu fler, säger han till Jakt och Jägare som rapporterar att Magnus Hellström inte vill berätta för länsstyrelsens tjänstemän var filmen är tagen.
– Det stämmer att vi har sett den, men vi kan inte åka dit eftersom uppgiftslämnaren inte vill avslöja den exakta platsen. Han menar att det skulle kunna skada markägaren, säger Mikael Bengtsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne till Jakt och Jägare.

Vargar i Skåne

Magnus vill skydda markägaren uppger tidningen.

– Det kan blir stor uppmärksamhet och personen som har marken där jag jagar vill inte vara med om det, därför håller jag inne med den uppgiften. Samtidigt vill jag att kunskapen ska nå ut, att det finns fler vargar i Skåne än man tror, säger han till Jakt och Jägare.

Vargstammen i Sverige har ökat kraftigt sedan vintern 1998/1999 och är nu uppe i cirka 395 vargar enligt Naturvårdsverket.

 

Foto: Facebook, Magnus Hellström

[yop_poll id="765"]