Åtta vargar observerade i Skåne – Kändes som Kanadas vildmark

2021 10 13

Magnus Hellström fick sitt livs överraskning när han plötsligt fick se 8 vargar dyka upp i den skånska oktoberkvällen.

Han var med sin jaktkompis vid Linderödsåsen och hade precis skjutit en dovhjort när överraskningen dök upp i går kväll rapporterar tidningen Jakt och Jägare.

– Markägaren har haft problem med vildsvin så vi stannade kvar i jakttornen en stund extra för att se om det skulle komma några, säger Magnus Hellström till SVT Nyheter Skåne.

Obeskrivlig känsla

Snart drog det in vilda djur på fälten men det var inte vildsvin.

– Jag såg bara en av dem först och jag tänkte att det kanske var en hund men sedan svepte jag med värmekameran och såg att det var åtta vargar. Den känslan jag fick där, den är obeskrivlig, säger Magnus Hellström.

Han spelade in äventyret med sin värmekamera.

Kalla kårar på ryggen

Vargarna var framme och nosade på hjorten men sprang in i skogen när Magnus började göra ljud ifrån sig men en av vargarna ville inte lämna hjorten förrän jaktkompisen närmade sig.

– När den kom in i skogen ylade den och sedan svarade de andra vargarna. Det blev kalla kårar på ryggen, säger Magnus Hellström till SVT.

Minst 6 valpar

– Jag är nu säker på att det skånska vargparet har minst 6 stycken valpar, framför han på Facebook.

Det han syftar på är att Skåne i vintras fick sitt första vargrevir i mannaminne och nu ser det alltså ut som att de kan ha fått sex stycken valpar.

Länsstyrelsens vilthandläggare tror att det är vargar men har ännu inte säkert bekräftat det hela.

Magnus Hellström är negativ till det hela.

Är inte bra

– Det var som att befinna sig i vildmarken i Kanada. Men detta är inte bra. Jag undrar hur många hjortar som åtta vargar sätter i sig per dygn. Och nästa år är de väl ännu fler, säger han till Jakt och Jägare som rapporterar att Magnus Hellström inte vill berätta för länsstyrelsens tjänstemän var filmen är tagen.
– Det stämmer att vi har sett den, men vi kan inte åka dit eftersom uppgiftslämnaren inte vill avslöja den exakta platsen. Han menar att det skulle kunna skada markägaren, säger Mikael Bengtsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne till Jakt och Jägare.

Vargar i Skåne

Magnus vill skydda markägaren uppger tidningen.

– Det kan blir stor uppmärksamhet och personen som har marken där jag jagar vill inte vara med om det, därför håller jag inne med den uppgiften. Samtidigt vill jag att kunskapen ska nå ut, att det finns fler vargar i Skåne än man tror, säger han till Jakt och Jägare.

Vargstammen i Sverige har ökat kraftigt sedan vintern 1998/1999 och är nu uppe i cirka 395 vargar enligt Naturvårdsverket.

 

Foto: Facebook, Magnus Hellström

[yop_poll id="765"]

Willys stoppar populära chips – allt försvinner från hyllorna

2024 04 12

Ett omfattande prisbråk utspelar sig i svensk dagligvaruhandel.

Nu försvinner de populära chipsen Pringles från Hemköps, Willys och City Gross sortiment.

Anledningen till beslutet är att supportbolaget Dagab, som ansvarar för inköp till butikerna, inte lyckats nå en överenskommelse med Pringles-ägaren Kellogg's.

Dagab anser att Kellogg's höjt priserna för mycket på de populära chipsen.

–  Vi som dagligvaruaktör lägger stor vikt vid att både värna konsumentens intressen av prisvärda produkter och att producenter och leverantörer ska få skäligt och rimligt betalt.

Det säger Marie Svaton, kommunikationschef på Dagab, till sajten Ehandel.

Vidare konstaterar Svaton att butikerna endast kommer att stoppa produkter av märket Pringles. Andra varor från Kellogg's kommer fortfarande vara en del av sortimentet.

– Det här är inget nytt. Vi fattar alltid sortimensbeslut på kommersiella grunder och det händer därmed att sortimentet revideras. I detta fall utgick Pringles ur sortimentet redan i vecka 3, säger Marie Svaton till sajten.

Stoppat kaffe

Det är inte första gången som Willys, Hemköp och City Gross stoppar en populär produkt.

I slutet av mars meddelade butikerna att produkter från kaffejätten Zoégas försvinner från butikshyllorna – eftersom Dagab inte kommer överens om prissättningen med Nestlé som äger Zoégas.

Dagabs Marie Svaton framhöll att Nestlé höjt priserna på Zoégas-produkter ”orimligt mycket”.

–  När vi får aviseringar om prisjusteringar så är det viktigt att det är rimliga och väl underbyggda. När vi inte anser det så kan det hända att vi inte kommer överens, men det här är som sagt dialoger som vi har löpande, sa hon till Dagligvarunytt. 

Tillhör Axfood

Willys, Hemköp och City Gross tillhör Axfood-koncernen.

Axfood är en av de ledande aktörerna inom dagligvaruhandeln i Sverige med 13 000 årsanställda och en nettoomsättning om drygt 80 miljarder kronor.

Här är koncernens nyckeltal för 2023:

Nettomomsättning:

81 111 Mkr (73 474)

Rörelseresultat:

3 353 Mkr (3 101)

Rörelsemarginal:

4,1 % (4,2)

Medelantalet anställda:

13 185

Egenägda butiker/handlarägda butiker

337/266

Försäljningsandel hållbarhetsmärkta varor

26,6 %

Källa: Axfood  

Foto: Willys Axfood 

Text: Redaktionen


Enorm efterfrågan – behöver anställa 300 000 nya personer

2024 04 12

Svensk industri kommer snart att lida av kraftig underbemanning om ingen förändring sker.

Det indikerar ny data som publicerats av Industrirådet tillsammans med undersökningsföretaget Demoskop.

Enligt prognosen måste industrin anställa 300 000 nya medarbetare under de kommande åren för att möta de nya förutsättningarna.

Fler pensioneras

Särskild efterfrågan är det på svetsare. Branschen skriker efter 3 000 svetsspecialister, som beskrivs som ett av de mest eftertraktade yrkena bland arbetsgivare.

– Svetskompetensen utgör en central del i västsvensk industri. Inte minst inom fordonstillverkning och batteritillverkning, framhåller utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia i en kommentar.

– Dessvärre är det idag fler som går i pension än det antal som börjar i branschen.

"Kan gå i bräschen"

För att möta behovet har nu Lernia därför börjat erbjuda en särskild utbildning till internationell svetsspecialist.

– Sverige har möjlighet att gå i bräschen för ny grön industri, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

– Kompetensfrågan är en nyckel för att lyckas och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen

33 000 i månaden

Svetsaryrket säljs in som både kreativt och välbetalt. 

Efter examen ligger snittlönen idag på 33 000 kronor i månaden.

– Idag är det svårt att lösa kompetensbristen på svetsare. Yrket blir alltmer professionaliserat vilket ställer allt högre krav, säger Jonas Öhman, vd på företaget JM Indutech AB.  

– Därför har vi varit med i att ta fram den här utbildningen och ser fram emot att välkomna praktikanter längre fram, 

Arbetsförmedlingen: utbildning viktigt

Igår gick Arbetsförmedlingen ut med nyheten att arbetslösheten ökar i Sverige. 355 000 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av mars – en ökning med 19 000 personer eller 6,7 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Svagare arbetsmarknad och tufft ekonomiskt läge anses vara orsakerna.

Men myndigheten lyfter även fram just betydelsen av utbildad arbetskraft för att vända utvecklingen.

– Även om konkurrensen om jobben har hårdnat finns det många lediga jobb att söka, särskilt för den med rätt utbildning. Därför kommer utbildning och kompetensutveckling fortsatt att vara viktigt och eftertraktat, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Foto: S. Brenis

Text: Redaktionen