Åtalshotet mot Ebba Busch (KD) argument för extraval

2021 06 25

Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott, partiets så kallade VU, samlades återigen på tisdagskvällen för att diskutera vägen framåt och enligt flera källor lutar mycket åt extraval.

En S-källa med god insyn har till Aftonbladet radat upp fyra argument för att statsministern ska välja att utlysa extraval och ett av argumenten fokuserar på Kristdemokraternas partiledare.

◾ Ebba Busch ”kan bli åtalad när som helst”

Att L kan falla ur riksdagen, att S är redo för val och att man kan påminna väljarna om att SD är nära att få regeringsinflytande för första gången är de andra tre argumenten som radas upp av S-källan som skall ha insyn i Socialdemokraternas inre diskussioner, rapporterar Aftonbladet.

Expressen rapporterade i söndags att polisutredningen mot Ebba Busch är slutförd och enligt tidningen har misstankarna mot KD-ledaren om grovt förtal inte försvagats.

– Utredningen är i princip klar. Det är inga fler åtgärder som behöver vidtas som jag ser det i dag, säger överåklagare Anders Jakobsson till Expressen.

ANALYS

Socialdemokraterna tycks enligt uppgifterna bedöma att KD skulle försvagas om det inför valkampanjen och extravalet framgår att partiledaren blir föremål för åtal. Det skulle riskera att försvåra KD:s möjligheter att få ut sitt politiska budskap och istället lägga fokus på tvisten kring husaffären och förtalsfrågan. Det är ett klart minus för KD.

Samtidigt kan KD slå tillbaka med att säga att man hellre vill fokusera på sakpolitiken än på kampanjattacker. Men i det läget kan det krävas att Ebba (KD) slår tillbaka hårt för att få effekt. Att S även siktar på att rikta in sig på att Sverige kan få den mest högerkonservativa regeringen någonsin samt på hårda attacker mot SD pekar på ett uppskruvat tonläge. Detta i kombination med M-KD-SD:s hårda retorik mot S talar för att Sverige går till mötes den hårdaste valkampanjen någonsin – om det skulle bli extraval.

Det är även fullt möjligt att polisutredningen läggs ned och att det inte blir något åtal alls. Det vore ett stort plus för KD.

Foto: Ebba Busch, Instagram

[yop_poll id="252"]