JUST NU: Astrid Lindgrens Värld stämmer staten

2023 01 31

Temaparken som baseras på den folkkära författaren Astrid Lindgrens sagor stämmer svenska staten på mångmiljonbelopp.

52 miljoner kronor i uteblivna intäkter.

Så mycket pengar kräver Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby av staten och väljer nu att gå till domstol för att få sin sak prövad av rätten. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tvingades hålla stängt

Anledningen går tillbaka två och ett halv år i tiden, då coronapandemin fortfarande lamslog världen och Sverige.

Under sommaren 2020 tilläts vissa evenemang och parker öppna under särskilda restriktioner, och det är i den frågan som konflikten härstammar.

– Parken tvingades hålla stängt eftersom polisen ansåg att antalet besökare vid parkens olika teaterföreställningar skulle räknas samman även om föreställningarna spelades på olika platser i parken, framhåller SR.

Tvist inleddes 2022

Redan våren förra året lämnade Astrid Lindgrens Värld in en ansökan om skadestånd till Justitiekanslern (JK).

– Andra verksamheter kunde ju ha öppet med de begränsningar som var, sade temaparkens vd Joacim Johansson till SR i maj 2022 om beslutet att kräva kompensation för nedstängningen.

Bakslag för Pippi Långstrump

Polisens beslut var ett stort bakslag för parken som avsåg att fira Pippi Långstrumps 75-årsjubileium, och planerade därför storslagna satsningar inför den aktuella sommaren.

Parken skulle bland annat arrangera flera parallella föreställningar på sitt område, rapporterade Expressen om vid tillfället.

Organisatörerna skulle ta in 50 personer vardera till varje föreställning, vilket alltså var gränsen för hur många deltagare som allmänna sammankomster då tillät.

Men polismyndigheten gjorde en annan tolkning och ansåg att parken bröt mot lagen – och stängde därför ned Astrid Lindgrens värld redan efter ett par dagar.

Fick rätt – skadestånd ska prövas

Temaparken överklagade då till Förvaltningsrätten – och fick rätt.

Däremot motsätter sig JK till argumentet att staten gjort sig skyldig till skadeståndsgrundande, och har istället hänvisat till att frågan ska prövas i domstol.

Det är alltså där tvisten nu befinner sig när parken beslutat sig för att dra staten inför domstol för att få ut de 52 miljoner kronor man anser sig ha gått miste om.

LÄS MER: Astrid Lindgrens värld kräver polisen på mångmiljonbelopp

Foto: The Astrid Lindgren Company resp J. Forsell

Text: Redaktionen