JUST NU: Astrid Lindgrens Värld stämmer staten

2023 01 31

Temaparken som baseras på den folkkära författaren Astrid Lindgrens sagor stämmer svenska staten på mångmiljonbelopp.

52 miljoner kronor i uteblivna intäkter.

Så mycket pengar kräver Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby av staten och väljer nu att gå till domstol för att få sin sak prövad av rätten. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tvingades hålla stängt

Anledningen går tillbaka två och ett halv år i tiden, då coronapandemin fortfarande lamslog världen och Sverige.

Under sommaren 2020 tilläts vissa evenemang och parker öppna under särskilda restriktioner, och det är i den frågan som konflikten härstammar.

– Parken tvingades hålla stängt eftersom polisen ansåg att antalet besökare vid parkens olika teaterföreställningar skulle räknas samman även om föreställningarna spelades på olika platser i parken, framhåller SR.

Tvist inleddes 2022

Redan våren förra året lämnade Astrid Lindgrens Värld in en ansökan om skadestånd till Justitiekanslern (JK).

– Andra verksamheter kunde ju ha öppet med de begränsningar som var, sade temaparkens vd Joacim Johansson till SR i maj 2022 om beslutet att kräva kompensation för nedstängningen.

Bakslag för Pippi Långstrump

Polisens beslut var ett stort bakslag för parken som avsåg att fira Pippi Långstrumps 75-årsjubileium, och planerade därför storslagna satsningar inför den aktuella sommaren.

Parken skulle bland annat arrangera flera parallella föreställningar på sitt område, rapporterade Expressen om vid tillfället.

Organisatörerna skulle ta in 50 personer vardera till varje föreställning, vilket alltså var gränsen för hur många deltagare som allmänna sammankomster då tillät.

Men polismyndigheten gjorde en annan tolkning och ansåg att parken bröt mot lagen – och stängde därför ned Astrid Lindgrens värld redan efter ett par dagar.

Fick rätt – skadestånd ska prövas

Temaparken överklagade då till Förvaltningsrätten – och fick rätt.

Däremot motsätter sig JK till argumentet att staten gjort sig skyldig till skadeståndsgrundande, och har istället hänvisat till att frågan ska prövas i domstol.

Det är alltså där tvisten nu befinner sig när parken beslutat sig för att dra staten inför domstol för att få ut de 52 miljoner kronor man anser sig ha gått miste om.

LÄS MER: Astrid Lindgrens värld kräver polisen på mångmiljonbelopp

Foto: The Astrid Lindgren Company resp J. Forsell

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen