Astra Zenecas vaccin pausas

2021 03 27

Nu inför även Sverige ett tillfälligt stopp för Astra Zenecas vaccin.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd. Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Redan tidigare har hela 11 EU-länder stoppat Astra Zenecas omtalade vaccin på grund av rädsla för att det kan ge biverkningar i form av blodproppar. Läkemedelsverket har tidigare bedömt att det saknas skäl att dra tillbaka vaccinet och orsaken har enligt SVT varit att man anser att inget för närvarande talar för att vaccinet orsakat blodpropparna. Men utöver blodproppsfrågan har nu även nya signaler om misstänkta biverkningar uppkommit.

– Nu har vi upptäckt ett annat typ av symptom som är en lite allvarligare rubbning i blodsystemet och som kan ge både proppar och blödningar. Den har vi upptäckt hos lite yngre personer också, så det är en annan typ av signal som man utreder, säger Anders Tegnell till SVT.

Han berättar att de nya biverkningarna kan synas som blödningar genom huden.

– Det framkommer en vecka till 14 dagar efter en vaccination. Om man upplever det ska man ta kontakt med sjukvården, säger Tegnell till TV4 Nyheterna.

[forminator_poll id="1833"]