JUST NU: Arlanda Express stannar inte vid terminal 5 – Nytt kaos

2022 06 11

Kaoset vid Sveriges största flygplats blir allt värre och nu stannar inte Arlanda Express som planerat.

Polisen har idag återigen larmats till Arlanda flygplats på grund av en kaosartad situation med massor av upprörda resenärer som tvingas stå i enorma köer.

Flera resenärer berättar att köerna är så långa och kaoset så omfattande att det är omöjligt att veta ens vart köerna går till.

För mycket folk

Det är så mycket folk ute på Arlanda flygplats att Arlanda Express har fattat beslut om att de inte kan stanna tågen vid terminal 5 rapporterar flera medier.

– På lördagseftermiddagen stannar inte snabbtåget Arlanda Express vid terminal 5. Det meddelar Arlanda Express på sin hemsida, uppger SVT.

– I sociala medier skriver Arlanda Express att anledningen är att det är för mycket folk. Resenärer uppmanas i stället att stiga av vid den hållplats där terminal 2, 3 och 4 ligger.

Resenärerna rasar

På sociala medier rasar drabbade flygresenärer.

– Kö till köerna ... Att stänga av vägen till terminalen för att det är för mycket folk inne på terminalen är ju också en strategi.

– Dublin provade det också ... Kaos är bara för namnet, anser Therese Renåker på Facebook.

– Kaos på Stockholm Arlanda Airport. Arlanda kan inte hantera så mycket stillastående människor. Samhällskritisk infrastruktur som har korkat igen, folk bokstavligen överallt, framhåller Christian Hoas.

Kräver hjälp från regeringen

– Kön ringlar lång genom hela incheckningsterminalen och hela Sky City och sedan en bit tillbaka.

– Det här är ohållbart. Swedavia, hantera situationen som det krisläge det är och begär att regeringen omedelbart avdelar mer kompetens och resurser, anser Christian Hoas.

Swedavia konstaterar att oron är stor.

Förvirring och tomma blickar

– Vi har sett att människor är här 6–8 timmar innan flyget går, långt innan incheckningen öppnar. Och då ökar trängseln, säger David Karlsson vid Swedavias pressjour till SVT.

– Arlanda! 6 på morgonen, idag lördag. Redan kaos. Enorma köer till precis allt. Vilken kö skall man stå i?

– Vart leder denna? Trötta barn, föräldrar med tomma blickar - utländska turister med panik och förvirring i blicken står i köer som man hoppas leder till incheckning, väsklämning eller kanske säkerhetskontroll...ingen vet... alla hoppas, meddelar Marcus Skinnar.

Som i Ryssland och Kambodja

– Jag drar mig till minnes flygplatser för länge, länge sedan i Ryssland, Kina, Kambodja eller Etiopien. Då var det också (nästan) såhär...eller nej - är en skillnad. Då skrek nästan alla och var arga! Nu står alla bara apatiskt och väntar, väntar o väntar.

– Vad har hänt? Varför är Arlanda så dålig? Har andra flygplatser i Europa samma problem eller är det bara vi "som inte såg det komma, frågar sig Marcus Skinnar på Facebook.

Omfattande kaos

Sveriges Radio rapporterar att kaoset på Arlanda varit så omfattande att man vid flera tillfällen idag även tvingats stänga av den bilväg som leder fram till terminal 5.

– Vid åttatiden under morgonen öppnades vägen, för att vid klockan 13 åter stänga igen, uppger SR.

Enligt Swedavia väntas problemen bestå och man uppger att det beror på bemanningsproblem.

Foto: Madeleine Rosenqvist, FB

Text: Redaktionen