Årets låt prisad ikväll – Vinnaren dömd till fängelse för rån

2021 11 14

Branschorganisationen Musikförläggarna delade ikväll ut priset för Årets Låt – problemet är bara att vinnaren nyss dömts till fängelse för rån.

Vid Musikförläggarnas gala ikväll uppstod en uppmärksammad händelse.

Ett års fängelse

Med anledning av pandemin slog musikbranschen två flugor i en smäll i kväll och delade ut priserna både för i år 2021 och i fjol 2020 då man inte kunde ha galan i fjol på grund av smittspridningen.

En av de mest hyllade priskategorierna är sedvanligt Årets Låt men när det ikväll var dags att dela ut priset för Året Låt 2020 kunde man konstatera att vinnaren nyligen dömts till ett års fängelse för rån avslöjar SVT.

Fångad på övervakningsfilm

Det handlar om artisten Salah ”Dree Low” Abdulle som så nyligen som 1 november i år dömdes av Solna Tingsrätt för att ha rånat en affär i Järva utanför Stockholm.

SVT konstaterar att man på en övervakningsfilm kan se hur han tillsammans med andra personer stjäl allehanda varor inklusive godis, dryck och tobak innan de lämnar butiken.

Kopplas till kriminellt nätverk

Enligt domstolen var agerandet hotfullt och de ignorerade även uppmaningar om att betala för sina varor. Dessutom slog rätten fast att den prisade artisten kan kopplas till ett kriminellt nätverk med våldskapital.

Musikförläggarna framhåller till SVT:s Kulturnyheterna att priset för 2020 beslutades förra sommaren, det vill säga innan artisten dömdes för rånet.

Beredda att tänka om

Samtidigt säger Musikförläggarnas operativa chef att man är beredda att tänka om i framtiden.

– Juryn har sitt jurymöte sommaren 2020. Vi kunde inte ha gala då eller gå ut med vinnare. Det jag kan säga är att vi jobbar med externa konsulter för att se över hur vi ska ha det i framtiden, säger Marit Woody till Kulturnyheterna.

Fått uppvaknande

Hon menar att det hela är komplicerat.

– Alla i musikbranschen har fått någon typ av uppvaknande. Hur ska det ansvaret se ut? Det vi har gjort på musikförläggarna är att ta in externa konsulter, det är ingen enkel fråga – vad ska man inkludera och exkludera.

SVT framhåller att Dree Low nekat både till brott och till kopplingar till kriminella nätverk och domen som ännu inte vunnit laga kraft väntas överklagas.