Är redo att stoppa Magdalena Andersson (S) från att bli statsminister

2021 11 07

I morgon väljs Magdalena Andersson (S) till ny partiledare för Socialdemokraterna men nu kommer besked om att hon kan bli stoppad från att bli statsminister.

Det är Vänsterpartiet som meddelar att man inte kommer att släppa fram Magdalena Andersson (S) som ny statsminister om man inte får igenom minst två olika saker.

Två olika punkter

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar betonar att Vänsterpartiet inte per automatik kommer att rösta ja – det vill säga trycka på grön eller gul knapp – till Magdalena Andersson som ny regeringschef om hon inte går Vänsterpartiet till mötes på ett par punkter.

Vill ha ett erbjudande

Sveriges Radio ställer frågan till Nooshi (V) vad Vänsterns nya besked betyder.

– Det betyder att hon ska höra av sig till oss. Vi får sätta oss i förhandlingar och diskutera vad behövs, hur ser vi på framtiden för att vi ska kunna rösta gult på ny statsminister.

– Vi behöver förhandla med varandra. Man får ju erbjuda någonting om vi ska stå till förfogande på att rösta på en sådan statsminister, säger Nooshi (V).

ANALYS

Vänsterns krav tycks med andra ord vara följande:

▪1, Att S-MP-regeringen ska gå med på att inleda förhandlingar

▪2, Att S-MP-regeringen sannolikt även måste ge V något i förhandlingarna

Stefan Löfven väntas avgå som statsminister bara någon dag efter att Magdalena Andersson valts till ny partiledare. Han sitter då kvar som statsminister ytterligare någon dag i en så kallad övergångsregering. Och i mitten av nästa vecka väntas riksdagen rösta ja eller nej till Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Tre olika knappar

Men för att bli vald krävs det sannolikt att Vänsterpartiet ger sitt stöd till Magdalena Andersson och röstar ja till att hon blir statsminister – antingen genom ett aktivt ja, det vill säga trycka på grön knapp vid statsministeromröstningen eller ett passivt ja, det vill säga att trycka på gul knapp.

Så har Socialdemokraterna tänkt

Socialdemokraterna har utgått ifrån att man främst behövs fokusera på att få stöd av Centern och Miljöpartiet och att man kan utgå ifrån att automatiskt få V:s stöd utan att ens förhandla med Nooshi Dadgostars parti. S tankebana är att V aldrig skulle gå ihop med M-KD-SD-L för att fälla regeringen.

Har valet 2022 i sikte

Men om Vänsterpartiet lägger sig platt så tappar de trovärdighet inför valet 2022 och väljarna kan få en bild av att en rösta på V inte betyder någonting eftersom de ändå blir automatiskt överkörda av S-MP-C och agerar dörrmatta åt potentiell Regering Andersson.

Det talar för att Vänstern menar allvar med sitt hot att inte godkänna Magdalena Andersson (S) som ny statsminister.

Foto: Regeringen

[yop_poll id="858"]