Är redo att stoppa Magdalena Andersson (S) från att bli statsminister

2021 11 07

I morgon väljs Magdalena Andersson (S) till ny partiledare för Socialdemokraterna men nu kommer besked om att hon kan bli stoppad från att bli statsminister.

Det är Vänsterpartiet som meddelar att man inte kommer att släppa fram Magdalena Andersson (S) som ny statsminister om man inte får igenom minst två olika saker.

Två olika punkter

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar betonar att Vänsterpartiet inte per automatik kommer att rösta ja – det vill säga trycka på grön eller gul knapp – till Magdalena Andersson som ny regeringschef om hon inte går Vänsterpartiet till mötes på ett par punkter.

Vill ha ett erbjudande

Sveriges Radio ställer frågan till Nooshi (V) vad Vänsterns nya besked betyder.

– Det betyder att hon ska höra av sig till oss. Vi får sätta oss i förhandlingar och diskutera vad behövs, hur ser vi på framtiden för att vi ska kunna rösta gult på ny statsminister.

– Vi behöver förhandla med varandra. Man får ju erbjuda någonting om vi ska stå till förfogande på att rösta på en sådan statsminister, säger Nooshi (V).

ANALYS

Vänsterns krav tycks med andra ord vara följande:

▪1, Att S-MP-regeringen ska gå med på att inleda förhandlingar

▪2, Att S-MP-regeringen sannolikt även måste ge V något i förhandlingarna

Stefan Löfven väntas avgå som statsminister bara någon dag efter att Magdalena Andersson valts till ny partiledare. Han sitter då kvar som statsminister ytterligare någon dag i en så kallad övergångsregering. Och i mitten av nästa vecka väntas riksdagen rösta ja eller nej till Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Tre olika knappar

Men för att bli vald krävs det sannolikt att Vänsterpartiet ger sitt stöd till Magdalena Andersson och röstar ja till att hon blir statsminister – antingen genom ett aktivt ja, det vill säga trycka på grön knapp vid statsministeromröstningen eller ett passivt ja, det vill säga att trycka på gul knapp.

Så har Socialdemokraterna tänkt

Socialdemokraterna har utgått ifrån att man främst behövs fokusera på att få stöd av Centern och Miljöpartiet och att man kan utgå ifrån att automatiskt få V:s stöd utan att ens förhandla med Nooshi Dadgostars parti. S tankebana är att V aldrig skulle gå ihop med M-KD-SD-L för att fälla regeringen.

Har valet 2022 i sikte

Men om Vänsterpartiet lägger sig platt så tappar de trovärdighet inför valet 2022 och väljarna kan få en bild av att en rösta på V inte betyder någonting eftersom de ändå blir automatiskt överkörda av S-MP-C och agerar dörrmatta åt potentiell Regering Andersson.

Det talar för att Vänstern menar allvar med sitt hot att inte godkänna Magdalena Andersson (S) som ny statsminister.

Foto: Regeringen

[yop_poll id="858"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen