Är ju rent sexistiskt – Kräver att konstverk på skola tas ner

2021 10 27

– Det här är ju rent sexistiskt!

Det säger Gun Lisadotter vid Kvinnojouren Iris i Luleå som rasar mot ett konstverk på högstadiet Björkskataskolan i Luleå.

Handen på höften – lite svajig

Konstverket är en slags metalltavla som placerats väl synlig ovanför en entré till skolan. Tavlan utgörs av en kille och en tjej.

– Det här är ju rent sexistiskt! Killen är aktiv, tjejen passiv. Han utstrålar ju säkerhet och trygghet och står med armarna i kors rakt upp och ner. Hon har handen på höften, lite svajig, rosetter, välvårdad, passiv, anser Gun Lisadotter till SVT.

Inte lämpliga könsroller

Kvinnojouren har nu vänt sig med en skrivelse till kommunen och kräver att konstverket tas ned.

– Jag anser att den är förlegad. I dagens skola ska inte barn fostras in i de här könsrollerna som konstnären då har föreställt de här två personerna, säger Gun Lisadotter till SVT.

Motverka jämställdhet

Kvinnojouren framhåller till kommunen att ”I en modern kommunal skola ska utsmyckningar som denna som motverkar jämställdhet inte finnas.”

Kvinnojouren hänvisar också till läroplanen som säger att skolan ska ”motverka könsmönster som begränsar elevernas lärande, val och utveckling” uppger SVT.

Bra att frågan diskuteras

Björkskataskolans rektor Elisabeth Landström välkomna diskussionen.

– Det är en poulärkulturell yttring och det är ju en konstnär som gjort det här. Det får står för konstnären. Men på en skola där det går 13 till 16-åringar är det viktigt vad man har för uttryck så det är bra att frågan diskuteras tycker jag, säger rektor Landström till SVT.

Luleå kommun skall framöver fatta beslut i frågan.

Har 338 elever

– Det är 338 elever inskrivna elever hösten 2019. I den pedagogiska verksamheten arbetar 34 lärare indelade i 2 arbetslag. I vår lokala elevhälsa arbetar två specialpedagoger, en resurspedagog, en elevstödjare, en skolsköterska och en SYV, uppger skolan på sin Facebooksida.

Foto: Björkskataskolan FB

[yop_poll id="816"]