JUST NU: Antivaccingrupper i Sverige sprider rysk propaganda

2022 05 09

Samma grupper som spred desinformation om vaccin för covid-19 uppges nu göra samma sak gällande Rysslands invasion av Ukraina.

Flera svenska aktörer, både grupper och individer, sprider rysk desinformation på sociala medier i Sverige. 

Det ska röra sig om samma aktörer som också ihärdigt publicerade falsk information om covid-19-vaccin, rapporterar SVT.

“De är skådespelare”

Några citat som florerar i grupper på Facebook och Telegram är exempelvis “Hur länge ska djupa staten skylla på Ryssland?”, “Bucha False Flag Exposed” och “de är skådespelare”.

I samma grupper spreds under pandemin också budskap om att vaccin är farligt och människor uppmanades att inte vaccinera sig.

Flera konspirationsteorier

Rysk propaganda började delas i grupperna redan kort efter den ryska invasionen var ett faktum.

– Man tar till sig ganska många olika konspirationsteorier om allt möjligt. Det gjorde man långt innan pandemin, under pandemin och nu hela vägen in i kriget, säger Åsa Larsson, journalist på faktagranskarinitiativet Källkritikbyrån, till SVT.

Tydliga tendenser

På Totalförsvarets forskningsinstitut har man tittat på hur alternativmedier förhåller sig till kriget. Under pandemin såg man tydliga tendenser till att sprida rädsla kring vaccin och även ifrågasätta demokratins gällande i Sverige.

Samma mönster känns nu igen under kriget.

Anpassar sina budskap

– Vi vet att den här typen av grupper också historiskt har varit bra på att anpassa sina budskap efter rådande samhällsskeenden, säger Hanna Pollack Sarnecki, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, till kanalen.

Kopplar samman pandemin med kriget

Hanna Pollack Sarnecki menar även att det görs flera kopplingar mellan olika miljöer och nyanser.

– Samma globala maktelit som man menade iscensatte pandemin, iscensätter nu kriget i Ukraina för att distrahera folk från den plan som man hävdar att den globala makteliten har för att etablera ett världsherravälde, säger hon.

Tidig upptäckt

Upptäckten av spridningen av rysk desinformation i Sverige gjordes redan dagar efter Rysslands invasion. Det menar Myndigheten för psykologiskt försvar.

Myndigheten menar också att den falska informationen som sprids har potential att påverka svensk opinion, rapporterar Sveriges Radio.

“Försvåra beslutsfattande”

– Jag vill inte upprepa vad som sprids, men det handlar om att försvåra beslutsfattande, att undergräva Ukrainas aktiviteter och få stöd, både utifrån och inhemskt, säger Irene Christensson, analytiker på myndigheten, till SR.

Foto: D. Schludi resp President of Russia Office

Text: Redaktionen