JUST NU: Ännu en märklig video på Putin – spär på spekulationerna

2022 04 26

En video från när Vladimir Putin besöker en katedral under påsken spär på de spekulationer som finns om diktatorns hälsa.

Rysslands president Vladimir Putin rapporterades av ryska medier ha besökt en katedral i samband med en midnattsmässa under påsken.

Videon från evenemanget väcker nu stora frågor både om bildernas äkthet och om diktatorns hälsa, rapporterar Daily Mail.

Märkligt beteende

I videon uppvisar Putin märkliga beteende där han ses grimasera, slicka sig om munnen och bita sig i läppen.

Spekulationer gör gällande att det kan röra sig både om ett försämrat sinnestillstånd som Parkinsons sjukdom.

“Tidig Parkinson”

– Jag är övertygad av många medicinska råd att han är en sjuk man och den mest övertygande diagnosen är att han har tidig Parkinson, sade den tidigare regeringens försvar- och Nato-rådgivare professor Gwythian Prins i programmet Good Morning Britain i helgen.

Spekuleras i att vara fejk

Både ukrainska och ryska oppositonsmedier adderar ytterligare ett förbryllande faktum kring videon.

Flera indicier pekar nämligen på att den skulle kunna vara fejk.

Subtila skillnader 

Medierna i fråga jämför videon med den som upptogs från en midnattsmässa förra året. Putin har då samma kostym och färg på slipsen och det är enbart subtila skillnader i ljussättningen mellan de två filmerna.

– Putin står i samma kostym och med samma ljus som den 2 maj 2021, rapporterar den ryska kanalen the Village.

Försvann ur bild

Vid ett tillfälle verkar Putin även försvinna ur bild för ett ögonblick under videon. Även det ukrainska inrikesministeriets rådgivare Anton Heraschenko har uttalat sig om påskfilmen på Putin.

– Putins direktörer ertappades återigen med att använda videoredigering och [manipulation], säger han enligt Daily Mail.

Andra filmen på kort tid

Videon från Putins påskfirande är den andra filmen på kort tid som väcker stora frågor och spekulationer om den ryska presidentens hälsa och vad som egentligen pågår innanför väggarna i Kreml.

Väcker frågor om hälsotillstånd

I en video som släpptes i fredags såg diktatorn märkbart uppsvälld ut, sluddrade på orden och fick hålla sig i bordet för att inte tappa balansen. 

Spekulationer gör gällande att Putin kan lida av den obotliga sjukdomen Parkinson. Moskva och Putinregimen har inte uttalat sig om spekulationerna varken om den första eller andra videon.

Se videon från midnattsmässan här.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen