JUST NU: Ännu en märklig video på Putin – spär på spekulationerna

2022 04 26

En video från när Vladimir Putin besöker en katedral under påsken spär på de spekulationer som finns om diktatorns hälsa.

Rysslands president Vladimir Putin rapporterades av ryska medier ha besökt en katedral i samband med en midnattsmässa under påsken.

Videon från evenemanget väcker nu stora frågor både om bildernas äkthet och om diktatorns hälsa, rapporterar Daily Mail.

Märkligt beteende

I videon uppvisar Putin märkliga beteende där han ses grimasera, slicka sig om munnen och bita sig i läppen.

Spekulationer gör gällande att det kan röra sig både om ett försämrat sinnestillstånd som Parkinsons sjukdom.

“Tidig Parkinson”

– Jag är övertygad av många medicinska råd att han är en sjuk man och den mest övertygande diagnosen är att han har tidig Parkinson, sade den tidigare regeringens försvar- och Nato-rådgivare professor Gwythian Prins i programmet Good Morning Britain i helgen.

Spekuleras i att vara fejk

Både ukrainska och ryska oppositonsmedier adderar ytterligare ett förbryllande faktum kring videon.

Flera indicier pekar nämligen på att den skulle kunna vara fejk.

Subtila skillnader 

Medierna i fråga jämför videon med den som upptogs från en midnattsmässa förra året. Putin har då samma kostym och färg på slipsen och det är enbart subtila skillnader i ljussättningen mellan de två filmerna.

– Putin står i samma kostym och med samma ljus som den 2 maj 2021, rapporterar den ryska kanalen the Village.

Försvann ur bild

Vid ett tillfälle verkar Putin även försvinna ur bild för ett ögonblick under videon. Även det ukrainska inrikesministeriets rådgivare Anton Heraschenko har uttalat sig om påskfilmen på Putin.

– Putins direktörer ertappades återigen med att använda videoredigering och [manipulation], säger han enligt Daily Mail.

Andra filmen på kort tid

Videon från Putins påskfirande är den andra filmen på kort tid som väcker stora frågor och spekulationer om den ryska presidentens hälsa och vad som egentligen pågår innanför väggarna i Kreml.

Väcker frågor om hälsotillstånd

I en video som släpptes i fredags såg diktatorn märkbart uppsvälld ut, sluddrade på orden och fick hålla sig i bordet för att inte tappa balansen. 

Spekulationer gör gällande att Putin kan lida av den obotliga sjukdomen Parkinson. Moskva och Putinregimen har inte uttalat sig om spekulationerna varken om den första eller andra videon.

Se videon från midnattsmässan här.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Ukraina varnar svenska folket

2023 12 07

En ukrainsk myndighet riktar en varning till den svenska befolkningen.

Det pågående kriget i Ukraina fortsätter att innebära stor förödelse i de östra och södra delarna av landet.

Intensiva strider pågår vid frontlinjen, samtidigt som ryska påverkanskampanjer riktar sig mot olika ukrainska myndigheter och organisationer.

Nu utfärdar Ukraina en direkt varning till Sverige, och menar att landet redan är under attack.

Det rapporterar SVT.

“Ni är under attack”

Det är forskningschefen Yana Bazhan, som är verksam vid Ukrainas antidesinformationsmyndighet, som riktar sig till det svenska folket.

– Ni är redan under attack, och står under Rysslands informationsinflytande, precis som Ukraina. Även om ni inte ser soldater utanför era fönster så betyder det inte att ni lever i fred eller att ni är säkra när det kommer till informationspåverkan, säger hon.

Är föremål

Magnus Hjort vid Myndigheten för psykologiskt försvar delar den bilden.

– Vi andra lever ju i fred men alla vi länder som deltar här är på olika sätt föremål för rysk desinformation och propaganda, säger han.

Flera kampanjer

Det har sedan länge uppmärksammats att Ryssland riktar desinformations-och påverkanskampanjer inte bara mot Ukraina utan mot flera europeiska länder.

Däribland finns Sverige, som har blivit utsatt för omfattande informationspåverkan av Ryssland.

Under korankrisen riktades en våg av desinformation mot Sverige från ryskt håll.

Svenska myndigheter bedömer Rysslands förhållningssätt mot Sverige som oroväckande och problematiskt.

Relationerna har backat

Som bekant har den diplomatiska svensk-ryska relationen tagit ett gigantiskt steg tillbaka i och med den ryska invasionen av Ukraina.

– Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 är Sveriges bilaterala relationer med Ryssland kraftigt begränsade. Aggressionen gentemot Ukraina utgör ett flagrant brott mot folkrätten och FN-stadgan, samt utmanar den europeiska säkerhetsordningen, framhåller regeringen via sin webbsida.

Text: Redaktionen


JUST NU: Konsumenter larmar inför jul – “Många hör av sig”

2023 12 07

En viktig uppmaning riktas nu till de som vill handla julklappar billigt på nätet.

Inför årets jul är det många som drar ner på julklappsinköpen i Sverige på grund av det tuffa ekonomiska läget.

Samtidigt är det många svenskar som riktar blicken mot billigare julklappar.

Nu riktas dock en viktig uppmaning till de som söker presenter att ge på nätet, och det finns flera saker som kan vara bra att hålla koll på.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Konsumenter larmar

Det är lockande för många att vända sig till sajter som annonserar om billiga saker online.

Exempel på sådana sajter kan vara Fyndiq, Aliexpress eller Fruugo.

Tecken på oseriösa sajter kan handla om dålig svenska eller bristfällig information.

“Många hör av sig”

Flera konsumenter har slagit larm och tagit kontakt med Konsumentverket för att berätta om sina problem.

– Många konsumenter hör av sig till oss med problem som uppkommit efter att de lagt beställningar på den här typen av hemsidor. I vissa fall har kunder velat returnera en vara men då finns inte hemsidan kvar på nätet, säger Nora Shoki, verksamhetsledare vid en avdelning hos Konsumentverket, till DN.

Bra att hålla koll

Det kan alltså vara bra att hålla koll på om sidorna man beställer sina varor från är seriösa och pålitliga aktörer innan man lägger en beställning.

Inför årets julafton är det många som fokuserar just på billigare julklappar, eller skippar att julhandla överhuvudtaget.

– Enligt SBAB:s julklappsundersökning kommer 1 av 3 att lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med i fjol. Det främsta skälet är att man fått sämre ekonomi, framhåller SBAB.

“Är tråkigt”

SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik beklagar situationen.

– Det är tråkigt att så många känner sig stressade inför jul. Särskilt när det kommer till kostnaderna. Jag tänker att det går att ha en fin jul utan en massa dyra julklappar. Samtidigt förstår jag att det är en tuff situation för många, säger hon via ett pressmeddelande från banken.

Foto: SB Vonlanthen

Text: Redaktionen