JUST NU: Annie Lööf ger besked

2022 06 03

Annie Lööf (C) står bakom kritiken mot inrikes- och justitieministern Morgan Johansson.

Men Centerpartiet kommer inte att stödja SD:s misstroendeförklaring mot ministern.

Det bekräftar Annie Lööf i ett inlägg på sociala medier.

– Centerpartiet kommer inte stödja SD:s misstroendeförklaring mot Morgan Johansson. Vi står helt bakom den kritik mot honom som ett enigt KU riktade igår. Men det är inte av en sådan art att det motiverar ett misstroende, skriver hon.

Känsligt läge

– Vi är i ett mycket känsligt säkerhetspolitiskt läge, mitt under en NATO-process och i en tid med en alarmerande våldsspiral med dödligt gängvåld krävs att vi som politiska ledare orkar ta ansvar, orkar samlas för att göra upp, orkar samarbeta för att nå resultat, betonar Annie Lööf.

C-ledaren framhäver att Sverige inte behöver splittring i ett känsligt läge.

– Politik är på riktigt och handlar om att ta ansvar för de samhällsproblem som finns och med gemensamma krafter orka ta tag i dem genom att stanna kvar vid förhandlingsbordet för att få fram verktygen som ökar tryggheten. Med politiskt spel knäcker man inte samhällsproblem. Sverige behöver, nu mer än någonsin, ledare som söker samarbete - inte splittring.

Politisk vilde avgör

Centerpartiets besked innebär att den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan avgöra omröstningen på tisdag nästa vecka.

Enligt SVT har Kakabaveh gett regeringen ett ultimatum. Om inte den överenskommelse man har slutit med henne om Turkiet går hon på SD:s linje, trots att hon egentligen enligt egen utsago inte vill rösta med partiet.

– Men jag väntar på respons från Socialdemokraterna innan jag bestämmer mig, säger Amineh Kakabaveh till kanalen.

Avgörs på tisdag

Omröstningen kring Morgan Johanssons framtid sker på tisdag. Om ministern röstas bort kommer också statsminister Magdalena Andersson att avgå, meddelar hon på en pressträff, där hon uttrycker sin ilska över misstroendeförklaringen.

–Det är fullständigt oansvarigt och oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel. Det här är farligt på riktigt, säger statsministern, och tillägger att hela regeringen "självklart" kommer att avgå om Johansson röstas bort.

Foto: Centerpartiet resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen