JUST NU: Annie Lööf avgår

2022 09 15

Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet.

Det meddelar hon på en pressträff i dag.

– Jag står här i dag för att jag har ett besked att ge. Jag kommer att avgå som partiledare för Centerpartiet, säger hon och tillägger:

– Valberedningen har fått ta del av mitt beslut. Fram till att en ny partiledare är på plats så kommer jag att verka som partiledare för Centerpartiet.

Annie Lööf berättar att hon lämnar med en känsla av stolthet.

– Jag står här med rak rygg, med samma värderingar som jag hade för två år sedan, 11 år sedan, som jag hade i går, och även om 10 år. Jag står här med en känsla av stolthet.

Tappat väljarstöd

Beslutet kommer efter att Centerpartiet backat i årets riksdagsval.

Partiet noterades för ett stöd på 6,7 procent – ett tapp på 1,9 procentenheter jämfört med riksdagsvalet 2018.

Det svaga valresultatet fick Annie Lööf att agera.

På tisdagskvällen skickade hon ett internt mejl till samtliga centerpartister i landet.

– Det omskakande när valresultaten strömmande in i söndags kväll. Det blev inte alls den framgång vi alla hade jobbat så hårt för och hoppats så mycket på. Vår energiska valspurt tog oss inte fram till det historiskt fina valresultat vi lyckades med 2018. Tvärtom så minskade vår andel av rösterna i alla riksdagsvalkretsar och i en stor del av alla kommuner och regioner. Det är mycket ledsamt och ger anledning till självrannsakan, skrev C-ledaren.

Suttit länge

Annie Lööf är vid sidan av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson den som suttit längst som partiledare.

Hon tillträdde 2011 och ledde Centern till det bästa valresultatet på 30 år när partiet fick 8,6 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018.

Under sin tid som partiledare har Annie Lööf varit en drivande kraft i frågor gällande landsbygden, klimatet och företagsamhet.

Under sina sista år som partiledare har hon förespråkat en mittenlösning i svensk politik för att hålla SD och V borta från makten.

Texten uppdateras

Text: Redaktionen