SVERIGE: Anmäls efter avtal

2022 10 17

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har anmälts till partiets granskningsutskott för att ha brutit mot partiets stadgar.

Simona Mohamsson (L) står bakom anmälan, rapporterar GP som tagit del av ett internt mejl.

Mohamsson, som är ledamot i partistyrelsen, anser att Pehrson har brutit mot Liberalernas stadgar eftersom han aldrig informerade partistyrelsen om innehållet i Tidöavtalet.

– Jag tycker att det är extremt olyckligt, odemokratiskt och visar på bristande ledarskap att inget beslut har tagits i PS (Partistyrelsen) kring de förhandlingar som pågått och att slutgiltiga förslaget inte varit uppe för beslut i partistyrelsen, skriver Simona Mohamsson, enligt GP.

– Att riksdagsgruppen slutgiltigt ska trycka på knappen för Ulf som statsminister och att ledamöterna ansvarig för det dagliga politiska arbetet är korrekt MEN det är partistyrelsen som både ansvarar för partiets strategiska och politiska beslut mellan landsmöten/partiråd. Det framgår uttryckligen av partiets stadgar. Det är partistyrelsen, inte riksdagsgruppen eller partiledningen, som leder partiets verksamhet, fortsätter hon.

Slår tillbaka

Johan Pehrson slår tillbaka mot kritiken.

– Vi har löpande haft diskussion med partistyrelsen, och varit tydliga med att vi ska fatta beslut i riksdagsgruppen. Jag ska lyssna på vad de har att säga om detta, säger han till Expressen.

Han tillägger:

– Jag har förankrat det och vi har fattat ett enhälligt beslut i riksdagsgruppen.

Kritik mot avtalet

Flera L-profiler har kritiserat Tidöavtalet som Liberalerna har tagit fram tillsammans med M, KD och SD.

– Nej, det här kan jag inte ställa upp på. Signalerna de vill sända ut är att människor som kommer från andra länder inte är önskvärda här, säger L-profilen Barbro Westerholm till Aftonbladet. 

Liberalerna i Stockholms län kräver att partistyrelsen kallar till ett extra partiråd för att ta ställning till Tidöavtalet, rapporterar SvD. 

Kravet backas upp av tre riksdagsledamöter, Joar Forssell, Malin Danielsson och Anna Starbrink, erfar Expressen.

– Ett partiråd vore bra. Det borde förstås hållits innan partiet godkände avtalet, nu lär det bli debatt på landsmötet i november, skriver Anna Starbrink i en skriftlig kommentar till tidningen.

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen