Anmäler partiledare – ”Hot mot demokratin”

2023 05 26

Liberalernas partiledare Johan Pehrson och utbildningsminister Mats Persson (L) KU-anmäls. 

Bakom anmälan står riksdagens enda politiska vilde – tidigare SD-ledamoten Elsa Widding.

I en intervju med SvD berättar Widding att hon suttit i samtal med två advokater.

Den ursprungliga planen var att upprätta en polisanmälan, men Elsa Widding bestämdes sig till slut för att göra en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott, KU.

KU kommer nu att granska anmälan som handlar om uttalanden och inlägg på sociala medier i samband med att den tidigare SD-ledamoten deltog på en konferens med klimatförnekare och personer som jämfört hanteringen av covid-19 med Förintelsen.

– Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och Förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap, framhöll utbildningsminister Mats Persson  på Twitter efter Widdings deltagande. 

Johan Pehrson instämde med sin partikollega.

– Det är helt korrekt att Mats Person (L) beskriver det här som faktaförnekelse. Där är lite sorgligtatt se faktiskt. Det är inte riktigt värdigt.Att man säger att det inte finns någon klimatförändring tycker vi är väldigt konstigt. Elsa Widding är en person som bär hela det här komplexet av konspirationsteorier, sa L-ledaren till SVT. 

”Hot mot demokratin”

Elsa Widding anser att anklagelserna är direkt osanna.

– Det är ganska allvarligt när statsråd framför den här retoriken, och det har faktiskt lett till att jag har blivit hotad till livet, säger hon till SvD och kallar L-politikernas retorik för ”ett hot mot demokratin”.

– De båda statsråden har offentligt skadat politikers anseende och nedvärderat deras kompetens i allmänhet. Inte minst för att de som ministrar representerar en regering.

– KU bör därför granska huruvida de två statsråden Mats Persson och Johan Pehrson genom sitt agerande har skadat det politiska/demokratiska systemet i sig när de går på hörsägen utan källkritisk och faktagranskande värdighet, vilket anstår deras ämbeten, framhåller Widding i sin KU-anmälan.

Står fast vid kritiken

Mats Persson har svarat på anklagelserna.

– Det är helt oacceptabelt att Elsa Widding har utsatts för hot. Sånt ska aldrig förekomma. Med det sagt står jag för min kritik mot hennes Widdings agerande. Man har ett stort ansvar som riksdagsledamot att inte legitimera konspirationsteorier, framhåller utbildningsministern i en kommentar till SvD och hänvisar återigen till Elsa Widdings deltagande på konferensen.

Foto: Viktor Pettersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen