Anmäler partiledare – ”Hot mot demokratin”

2023 05 26

Liberalernas partiledare Johan Pehrson och utbildningsminister Mats Persson (L) KU-anmäls. 

Bakom anmälan står riksdagens enda politiska vilde – tidigare SD-ledamoten Elsa Widding.

I en intervju med SvD berättar Widding att hon suttit i samtal med två advokater.

Den ursprungliga planen var att upprätta en polisanmälan, men Elsa Widding bestämdes sig till slut för att göra en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott, KU.

KU kommer nu att granska anmälan som handlar om uttalanden och inlägg på sociala medier i samband med att den tidigare SD-ledamoten deltog på en konferens med klimatförnekare och personer som jämfört hanteringen av covid-19 med Förintelsen.

– Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och Förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap, framhöll utbildningsminister Mats Persson  på Twitter efter Widdings deltagande. 

Johan Pehrson instämde med sin partikollega.

– Det är helt korrekt att Mats Person (L) beskriver det här som faktaförnekelse. Där är lite sorgligtatt se faktiskt. Det är inte riktigt värdigt.Att man säger att det inte finns någon klimatförändring tycker vi är väldigt konstigt. Elsa Widding är en person som bär hela det här komplexet av konspirationsteorier, sa L-ledaren till SVT. 

”Hot mot demokratin”

Elsa Widding anser att anklagelserna är direkt osanna.

– Det är ganska allvarligt när statsråd framför den här retoriken, och det har faktiskt lett till att jag har blivit hotad till livet, säger hon till SvD och kallar L-politikernas retorik för ”ett hot mot demokratin”.

– De båda statsråden har offentligt skadat politikers anseende och nedvärderat deras kompetens i allmänhet. Inte minst för att de som ministrar representerar en regering.

– KU bör därför granska huruvida de två statsråden Mats Persson och Johan Pehrson genom sitt agerande har skadat det politiska/demokratiska systemet i sig när de går på hörsägen utan källkritisk och faktagranskande värdighet, vilket anstår deras ämbeten, framhåller Widding i sin KU-anmälan.

Står fast vid kritiken

Mats Persson har svarat på anklagelserna.

– Det är helt oacceptabelt att Elsa Widding har utsatts för hot. Sånt ska aldrig förekomma. Med det sagt står jag för min kritik mot hennes Widdings agerande. Man har ett stort ansvar som riksdagsledamot att inte legitimera konspirationsteorier, framhåller utbildningsministern i en kommentar till SvD och hänvisar återigen till Elsa Widdings deltagande på konferensen.

Foto: Viktor Pettersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen 


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen