JUST NU: Anklagas för fascism – Valresultat splittrar EU-land

2022 09 26

Mycket talar för att EU:s tredje största ekonomi får det mest högerorienterade styret sedan andra världskriget.

Segern för Giorgia Melonis Italiens bröder och hennes allianspartier är inte ristad i sten än, men de första preliminära resultaten talar för att Meloni blir Italiens första kvinnliga premiärminister. 

Oron inom EU:s medlemsländer är stor att Italiens bröder och dess allianskolleger kommer att så split i både unionen och landet.

Partiets politik har i den hetsiga italienska valrörelsen anklagats för nyfascism, rotad i diktatorn Benito Mussolinis tankar.

"Ska regera för alla"

Enligt BBC framhåller hon i ett tal kort efter att valet avslutats att hennes Italienska bröder-parti ska ”regera för alla” och inte svika invånarna. 

Italienare har skickat ett tydligt budskap till förmån för en högerregering ledd av bröder i Italien, sa hon enligt den brittiska kanalen i de första kommentarerna. 

Hennes samarbetspartier på högerflanken består av Matteo Salvinis parti Liga och Silvio Berlusconis Forza Italia. Av dem blir Melonis Italienska bröder klart störst med preliminära 26 procent av rösterna.

Sammanlagt tyder mycket på att de tre partierna landar på strax över 42 procent.

Makt i både senat och kammare

Det skulle ge dem makt i både senaten och deputeradekammaren. Men i Italien avgörs styret till syvende och sist av presidenten, inte av dem som fått flest röster. 

Det italienska valresultatet får flera experter och kommentatorer att tro på en diametralt ny politik. Gianluca Passarrelli, professor vid Roms Sapienza-universitet, var en av dem:

Begränsningar av rättigheter

– Jag tror vi kommer att se flera begränsningar av medborgerliga rättigheter och politik för HBT-personer och invandrare, sa han till kanalen.

Parallellt med oron kom gratulationer från högerpartierna i både Ungern och Frankrike. Franska partiet National Rallys Jordan Bardella sa att Italien hade bjudit EU-kommissionens chef, Ursula von der Leyen en lektion ödmjukhet.

Det definitiva valresultatet väntas under dagen. Oavsett hur det blir råder det knappast något tvivel om att det kommer att påverka EU i en eller annan riktning.

Fakta Italien:

Officiellt namn: Republica Italiana
Statsskick: Republik, enhetsstat
Huvudstad/Invånare: Rom / 4 298 000

Yta (totalt): 301 340 km2
Andel av landytan som är åkermark: 22.8 procent
Landyta med skog: 31.4 procent

Kustlinje: 7 600 km
Lägsta punkt: Medelhavet ( 0 möh)
Högsta punkt: Monte Blanco (Mont Blanc) (4 748 möh)
Viktigaste floder: Po, Tibern, Adige
Större sjöar: Lago di Garda, Lago Maggiore, Lago di Como

Källa: CIA world factbook

Foto: E. Fabbri

Text: Redaktionen