Anklagar Sverige – efter skrotat samarbete: “Är det för att jag är arab?”

2025 04 06

Falsterbo Horse Show väljer att avsluta sitt samarbete med Al Shira’aa Stables efter hård kritik. Nu frågar sig ägarinnan vart allt hat kommer ifrån.

Kraftiga protester – och i vissa fall även hat och hot.

Det utsattes Falsterbo Horse Show för när man utropade ett nytt samarbete med Al Shira’aa Stables tidigare i år.

Det nya namnet “Al Shira’aa Falsterbo Horse Show” gick nämligen inte alls hem, vare sig hos fans eller sponsorer.

Förra veckan meddelade också de svenska tävlingsarrangörerna att man väljer att dra sig ur samarbetet.

Detta efter ett gemensamt beslut mellan båda parter, enligt Omni.

Bryter tystnaden via uttalande

Nu väljer Fatima bint Hazza bin Zayed Al Nahyan, ägare av Al Shira’aa Stables, att kommentera situationen.

Detta genom ett långt uttalande, där hon ifrågasätter de häftiga reaktionerna mot samarbetet.

Företaget Al Shira’aa Stables har sitt säte i Förenade arabemiratens huvudstad Abu Dhabi, och ägaren Fatima bint Hazza bin Zayed Al Nahyan är en del av Abu Dhabis kungafamilj.

“För att jag är arab?”

Mycket av kritiken mot samarbetet handlade just om namnbytet – men också om att företaget Al Shira'aa Stables kommer från en monarkisk diktatur, som brister allvarligt i mänskliga rättigheter.

Demokratin är långt borta, slår Utrikespolitiska institutet fast.

Ägarinnan väljer ändå att antyda att mörka krafter ligger bakom protesterna.

– Jag ställer en öppen fråga: Varför blir jag attackerad? Är det för att jag är framgångsrik kvinna, eller för att jag är muslim, eller för att jag är arab, heter det i uttalandet.

Kritiseras för tortyr

Hazza bin Zayed Al Nahyan beskriver vidare att hon inledde samarbetet i hopp om att hedra svensk kultur – i stället tvingas hon nu helt omvärdera sin bild av Sverige.

– Jag trodde att den här nationen skulle vara stolta över att få stöd av någon utifrån, någon som djupt respekterar utländska kulturer, arv och historia. Men i stället avslöjades en mörk sida - en sida som präglas av ökande fientlighet, nationalism och hat, skriver hon.

Hon tog dock inte upp den hårda kritik mot landet som Amnesty International lyfter fram.

– Myndigheterna [i Förenade Arabemiraten] fortsatte att regelvidrigt begränsa rätten till yttrandefrihet och fredliga samlingar, betonar Amnesty som även understryker att landet har samvetsfångar och nekar fångar kontakt med sina familjer.

I Amnestys landrapport får landet även kritik för tortyr och brott mot internationella lagar.

Kängan till kritikerna

Det långa uttalandet avslutas till sist med en känga till alla kritiker mot samarbetet.

– Det som hände här var inget misslyckande, utan ett avvisande. Inte på grund av affärer – utan på grund av vem jag är, står att läsa i uttalandet.

Årets upplaga av Falsterbo Horse Show går av stapeln den 5 juli – dock utan den nya huvudsponsorn.

Fakta: Förenade Arabemiraten

- Sedan början av 1970-talet har Förenade arabemiraten utvecklats från ett mycket fattigt område till ett av världens rikaste länder. Förändringen har kunnat ske tack vare oljan, som först hittades i Abu Dhabi 1958. 

- Kungahusen i Förenade arabemiraten har monopol på makten och kan inte ifrågasättas. På federal nivå – mellan emiraten – finns ett litet inslag av val, men allmän rösträtt eller regelrätta val har inte införts i de olika emiraten. Mötesfriheten är kringskuren och domstolsväsendet används till att kväsa regimkritik.

- Mellan 2005 och 2015 mer än fördubblades antalet invånare i landet, till runt 10 miljoner. Endast en dryg tiondel av befolkningen är medborgare i landet. Resterande invånare är utländska gästarbetare, framför allt från Indien, Pakistan och Bangladesh. I hamnstäderna finns därutöver sedan gammalt flera minoritetsgrupper, främst iranier.

Källa: Utrikespolitiska institutet, UI

Foto: Skärmdump (Instagram)

Text: Redaktionen


JUST NU: Swedbank ändrar sig – nytt besked om räntan

2025 04 07

Nya och oväntade omständigheter gör att Swedbank svänger.

Räntan skulle ha varit färdigsänkt.

Den bedömningen gjorde Swedbank i sin föregående prognos, samtidigt som banken spådde en tillväxt om cirka två procent i år.

Det var då. Nu svänger storbanken. 

Riksbanken kommer att sänka räntan ytterligare en gång i augusti, hävdar Swedbank på måndagsmorgonen.

Minst.

“Riksbanken kommer behöva agera”

Bakgrunden till det nya beskedet är att den svenska kronan stärkts den senaste tiden samt ett oväntat lågt preliminärt inflationsutfall i mars.

Dessutom har USA:s tullar slagit samtidigt som “svensk ekonomi redan präglas av osäkerhet”.

– Utsikterna för en snar återhämtning i svensk ekonomi grumlas ytterligare av global osäkerhet och tullar som kommer att slå mot svensk export. Därutöver ser vi ett svagare inflationstryck. Sammantaget innebär detta att Riksbanken kommer behöva agera, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i ett uttalande.

Utesluter inte fler

Den nya prognosen är att Riksbanken sänker styrräntan minst en gång till – ned till två procent.

I samma bedömning görs att BNP-tillväxten når “måttliga 1,5 procent i år”.

– Inflationsutsikterna har också dämpats, bland annat på grund av den senaste tidens kronförstärkning, skriver Swedbank i Räntebladet för april och tillägger:

– De amerikanska tullarna, och de förväntade motåtgärderna från EU, bedöms inte påverka svensk inflation i någon nämnvärd utsträckning. Inflationsutfallet i mars kom därtill in något lägre än väntat. Vi utesluter inte att Riksbanken sänker räntan före augusti eller att det blir fler räntesänkningar. 

Det här sker med bolåneräntorna

Swedbank framhåller också att Riksbankens sänkning får följden att de rörliga bolåneräntorna sjunker till 3,1 procent. Det kan jämföras med den föregående prognosen på 3,3 procent.

– Vår prognos utgår ifrån att skillnaden mellan Riksbankens styrränta och den rörliga boräntan normaliseras till 1,1 procentenhet. De bundna bolåneräntorna förväntas stiga, men något mindre än i föregående prognos, meddelar banken.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


JUST NU: Lägger ned vapnen – stor seger för USA

2025 04 07

USA har nått en betydande militär framgång i Mellanöstern.

På måndagsmorgonen meddelar flera Iranstödda milisgrupper i Irak att de kommer lägga ner sina vapen.

Det rapporterar Reuters med hänvisning till flera högt uppsatta milisledare.

Fruktar amerikanska attacker 

Enligt ledarna har beslutet fattats för att undvika en ”eskalerande konflikt” med USA och Israel.

Sedan Donald Trump tillträdde som president har USA utfärdat flera varningar till Iraks regering. Bland annat ska Trumpadministrationen hotat med luftanfall mot miliserna, som beskjutit amerikanska och israeliska mål i flera år.

– Trump är redo att ta kriget med oss till en värre nivå. Vi är medvetna om det och vill undvika ett sådant scenario, säger en befälhavare från Kataib Hezbollah, den mäktigaste shiamilisen, enligt Reuters.

Vidare uppger ledaren att Iran står bakom deras beslut om nedrustning.

Samtal med premiärministern

Uppgifterna bekräftas även av Iraks regering.

Izzat al-Shahbndar, en högt uppsatt shiamuslimsk politiker, framhåller att Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani har samtalat med ledarna för miliserna.

– De är benägna att följa USA:s uppmaningar om nedrustning. Fraktionerna agerar inte envist eller insisterar på att fortsätta i sin nuvarande form. De är fullständigt medvetna om att de kan bli måltavlor för USA.

Långdistansvapen

Miliserna i Irak består av cirka tio shiitiska beväpnade fraktioner. Tillsammans innehar grupperna mängder av drönare och långdistansrobotar, rapporterar Reuters.

Efter att kriget mellan Israel och den palestinska terrorgruppen Hamas eskalerat har attacker mot amerikanska trupper i Mellanöstern ökat.

Israel militära offensiv mot Hamas har upprepade gånger använts som ett svepskäl för att legitimera attacker mot amerikansk personal och militär. Ett dussintals robot- och drönarattacker har utförts mot amerikanska styrkor i Irak och Syrien sedan Gazakriget start.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder) resp Nato

Text: Redaktionen