VAL 2022: Anklagar statsministern för att vantolka

2022 09 01

Magdalena Andersson vantolkar uppenbart det avtal som vi har skrivit mellan våra tre partier.

Det säger Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar till SvD efter tidningens utfrågning av statsminister Magdalena Andersson (S).

I utfrågningen fick statsministern frågor om ett avtal som skrevs mellan  S, V och MP i samband med att Magdalena Andersson släpptes fram som statsminister i november.

I avtalet enades partierna om hur framtida former för en regeringsbildning skulle se ut.

I avtalet, som är publicerat på Socialdemokraternas hemsida, står det uttryckligen:

För en stabil regeringsbildning behöver de partier som ingår i regeringsunderlaget som tolererar en statsminister ges möjlighet att förhandla med regeringen så att man når en helhet som alla parter kan acceptera.

Ingången är att regeringen genom förhandlingar även behöver säkra stödet för budgetpropositionen i riksdagen.

Statsminister Magdalena Andersson tolkar inte avtalet som att S har lovat att budgetförhandla med V om partiet släpper fram en S-regering.

– Det är en väldigt långtgående tolkning, säger hon till SvD och tillägger att avtalet inte specifikt handlar om S, MP och V. 

”Slingrar sig”

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har en annorlunda syn.

Hon anklagar Magdalena Andersson för att försöka ”slingra sig”.

– Magdalena Andersson vantolkar uppenbart det avtal som vi har skrivit mellan våra tre partier. Det är för mig självklart att det handlar om våra tre partier eftersom vi är avtalsslutande parter. Både när det gäller att rösta fram en statsminister och att budgetförhandla så handlar det om att det är vi tre parter som gör de sakerna, säger hon till SvD.

Hon tror att statsministerns uttalande handlar om att S börjar snegla åt höger.

– Magdalena Andersson försöker slingra sig här. Det är för att hon vill söka ett samarbete högerut med Januaripartierna eller andra högerpartier. Vi vet vad det betyder. Vi kan ju ha marknadshyror redan i höst och ytterligare privatiseringar och en försämrad anställningstrygghet i närtid. Så vill man se Socialdemokraternas vallöften infriade så är det nog bäst att lägga sin röst på Vänsterpartiet.

Avslutningsvis konstaterar Dadgostar att Vänsterns krav kvarstår. Vänsterpartiet kommer att kräva att ingå i en regering för att släppa fram den.

Foto: Vänsterpartiet resp Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen