Anklagar Socialdemokraterna och statsministern för mörkläggning

2022 01 30

Moderaterna anklagar statsminister Magdalena Andersson (S) och regeringen för mörkläggning avseende utvärderingen av coronapandemin.

Bråket gäller närmare bestämt huruvida S-regeringen försöker undanhålla viktiga dokument för Coronakommissionen.

Talar inte sanning enligt M

Moderaterna går till hårt angrepp mot Magdalena Anderssons (S) regering och menar att man mörkar sanningen.

– Vi konstaterar att regeringen redan vid flera tillfällen har blivit påkomna med att inte tala sanning i den här frågan, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till SvD.

Högst anmärkningsvärt

Moderaterna KU-anmäler nu regeringen kopplat till hur Regeringen Andersson (S) har hanterat Coronakommissionens förfrågan om att få ut handlingar för att kunna genomföra sitt arbete.

– Att Coronakommissionen inte ges åtkomst till de handlingar som behövs för att utföra uppdraget är högst anmärkningsvärt, framhåller Tobias Billström (M).

Försöker mörka

Moderaternas gruppledare gick nyligen till kraftigt angrepp mot S-regeringen på Facebook i samma fråga.

– Socialdemokraternas försök att mörka hur pandemihanteringen gått till handlar enbart om att skydda det egna partiet. Coronakommissionen har larmat om hur regeringen obstruerar deras arbete genom att inte lämna ut de dokument som behövs, uppger Billström.

Jämför med Tsunamikatastrofen

– När Socialdemokraterna blir pressade blir det alltid så här. Och märkligt nog blir Socialdemokraterna alltid pressade när stora nationella kriser uppstår: Tsunamikatastrofen, Transportstyrelseskandalen och nu Pandemin, störst av alla de tre, menar Billström (M).

Hårda anklagelser

M:s gruppledare anser att Socialdemokraterna medvetet missköter kriser.

– Långsam hantering, brister i dokumentationen, avsaknad av uppgifter och ett ledarskap som är inriktat på att undkomma ansvar. Det är dags att lägga korten på bordet, samarbeta med Coronakommissionen och visa att uppenbarligen finns Socialdemokraternas ryggmärgsreflex att alltid mörka, förneka och förhala kriser även där denna gång, framför han på Facebook.

Regeringskansliets förklaring

Efter kritiken gick Regeringskansliet ut med en förklaring kring de omtalade dokumenten.

– De annoterade dagordningarna till möten i Gruppen för strategisk samordning är inte allmänna handlingar, men om kommissionen önskar ta del av dessa så ska de självfallet få göra det.

– De annoterade dagordningarna är förslag till talepunkter till ordföranden i Gruppen för strategisk samordning. De går därför inte av dessa dagordningar att dra någon säker slutsats av vad som tagits upp i gruppen.

Det meddelade Regeringskansliet i en förklaring till Expressen.

Pandemiåtgärder ska utvärderas

För att Sverige ska dra lärdomar av pandemin och hanteringen av densamma tillsatte regeringen den 30 juni 2020 en kommission för utvärdering av de åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av covid-19.

Uppdraget

Coronakommissionens uppdrag är att utvärdera regeringens, berörda förvaltningsmyndigheters, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av det virus som orsakar covid-19 och spridningens effekter.

Jämföra med andra länder

Kommissionen ska också göra en internationell jämförelse med relevanta länder och hela uppdraget ska slutredovisas den 25 februari 2022.

Läs mer om Coronakommissionen här.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen