Anklagar Socialdemokraterna och statsministern för mörkläggning

2022 01 30

Moderaterna anklagar statsminister Magdalena Andersson (S) och regeringen för mörkläggning avseende utvärderingen av coronapandemin.

Bråket gäller närmare bestämt huruvida S-regeringen försöker undanhålla viktiga dokument för Coronakommissionen.

Talar inte sanning enligt M

Moderaterna går till hårt angrepp mot Magdalena Anderssons (S) regering och menar att man mörkar sanningen.

– Vi konstaterar att regeringen redan vid flera tillfällen har blivit påkomna med att inte tala sanning i den här frågan, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till SvD.

Högst anmärkningsvärt

Moderaterna KU-anmäler nu regeringen kopplat till hur Regeringen Andersson (S) har hanterat Coronakommissionens förfrågan om att få ut handlingar för att kunna genomföra sitt arbete.

– Att Coronakommissionen inte ges åtkomst till de handlingar som behövs för att utföra uppdraget är högst anmärkningsvärt, framhåller Tobias Billström (M).

Försöker mörka

Moderaternas gruppledare gick nyligen till kraftigt angrepp mot S-regeringen på Facebook i samma fråga.

– Socialdemokraternas försök att mörka hur pandemihanteringen gått till handlar enbart om att skydda det egna partiet. Coronakommissionen har larmat om hur regeringen obstruerar deras arbete genom att inte lämna ut de dokument som behövs, uppger Billström.

Jämför med Tsunamikatastrofen

– När Socialdemokraterna blir pressade blir det alltid så här. Och märkligt nog blir Socialdemokraterna alltid pressade när stora nationella kriser uppstår: Tsunamikatastrofen, Transportstyrelseskandalen och nu Pandemin, störst av alla de tre, menar Billström (M).

Hårda anklagelser

M:s gruppledare anser att Socialdemokraterna medvetet missköter kriser.

– Långsam hantering, brister i dokumentationen, avsaknad av uppgifter och ett ledarskap som är inriktat på att undkomma ansvar. Det är dags att lägga korten på bordet, samarbeta med Coronakommissionen och visa att uppenbarligen finns Socialdemokraternas ryggmärgsreflex att alltid mörka, förneka och förhala kriser även där denna gång, framför han på Facebook.

Regeringskansliets förklaring

Efter kritiken gick Regeringskansliet ut med en förklaring kring de omtalade dokumenten.

– De annoterade dagordningarna till möten i Gruppen för strategisk samordning är inte allmänna handlingar, men om kommissionen önskar ta del av dessa så ska de självfallet få göra det.

– De annoterade dagordningarna är förslag till talepunkter till ordföranden i Gruppen för strategisk samordning. De går därför inte av dessa dagordningar att dra någon säker slutsats av vad som tagits upp i gruppen.

Det meddelade Regeringskansliet i en förklaring till Expressen.

Pandemiåtgärder ska utvärderas

För att Sverige ska dra lärdomar av pandemin och hanteringen av densamma tillsatte regeringen den 30 juni 2020 en kommission för utvärdering av de åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av covid-19.

Uppdraget

Coronakommissionens uppdrag är att utvärdera regeringens, berörda förvaltningsmyndigheters, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av det virus som orsakar covid-19 och spridningens effekter.

Jämföra med andra länder

Kommissionen ska också göra en internationell jämförelse med relevanta länder och hela uppdraget ska slutredovisas den 25 februari 2022.

Läs mer om Coronakommissionen här.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Text: Redaktionen