VAL 2022: Anklagar regeringen för haveri

2022 09 07

Fem dagar före valdagen kallar MP:s språkrör regeringens senaste halvår för ett "haveri".

Det är vid valkampanjande i den utsatta Linköpingsstadsdelen Ryd som Miljöpartiets ena språkrör går till attack mot bland annat regeringens invandringspolitik, rapporterar Aftonbladet.

– Kriminaliteten är inte ett invandringsproblem, det är ett fattigdomsproblem, säger hon till tidningen.

Besök i utsatt område

Det är när Märta Stenevi och Maria Moraes, gruppledare för MP i Linköping, delar ut flygblad till studenter och barnfamiljer i det våldsdrabbade området som hon gör sitt utspel mot Magdalena Andersson och hennes regering:

– Det vi har sett det senaste halvåret har varit ett haveri. Vi har sett att den regering som sitter i en så svag minoritet inte ens kan driva sin egen politik utan bara det som riksdagen känner för stunden.

Balanserar på fyraprocentspärren

Kritiken kommer med mindre än en vecka kvar till valdagen från ett parti som ligger just ovanför fyraprocentsspärren i Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

I Demoskops mätning får partiet 4,3 procent.

Skiftande resultat

Men opinionsundersökningarna duggar tätt och kan ibland skifta med en eller flera procentenheter. I en undersökning från SVT/Novus får Miljöpartiet 5,5 procent av väljarsympatierna.

En sak är säker: Med blott fyra dagar kvar till valet står det klart att ställningarna mellan blocken är jämnare än någonsin.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen