JUST NU: Anklagade krigsförbrytaren talar ut – konfronterades i rätten

2022 05 19

Den 21-åriga ryska soldaten som står åtalad för krigsbrott i Ukraina mötte sitt offers fru i rätten idag.

– Ja, jag erkänner mitt fel. Jag förstår att du inte kommer att kunna förlåta mig, men jag är ledsen. 

Så säger 21-åriga Vadim Shishmarin, den ryska soldaten som för närvarande är ställd inför rätta för krigsbrott i Ukraina, enligt CNN. Han anklagas för att ha skjutit ihjäl en obeväpnad 62-årig civil i ett tidigt skede av kriget.

Talade till offrets fru

Den ryska soldaten talade direkt till offrets fru, och numera änka, Kateryna Shelipova i rättssalen. 

Änkan fick möjlighet att ställa flera frågor till 21-åringen om den oprovocerade avrättningen av hennes make.

“Varför kom ni hit?”

– Säg mig snälla, varför kom ni hit? För att skydda oss? frågade Kateryna Shelipova och refererade till hur Rysslands president Vladimir Putin har motiverat invasionen av Ukraina.

– Skydda oss från vem? Skyddade du mig från min man, som du dödade? fortsatte hon fråga den ryska soldaten som inte kunde svara på hennes frågor, skriver BBC.

Känner “skam”

Vadim Shishmarin förmedlade att han känner “skam” och ånger för sina handlingar. 

Enligt soldaten hävdar han att han enbart följde order och blev hotad av en annan soldat om han inte gjorde som han blev beordrad.

Vägrar förlåta

Kateryna Shelipova hörde själv när skotten avfyrades och öppnade då porten till sitt hem, berättar hon. Där såg hon den ryska soldaten med sitt vapen, och senare fann hon även sin makes kropp på gatan.

– Förlusten av min man är allt för mig. Han var min beskyddare säger hon.

Änkan har även uttryckt att hon faktiskt tycker synd om den åtalade 21-åringen, men att det är omöjligt för henne att förlåta honom.

Rättegången skjuts upp

På grund av att ett stort antal journalister och reportrar trängde sig in i rättssalen på onsdagen fick rättegången skjutas upp. Den flyttas nu till en större domstol i Kyiv, skriver CNN.

21-åringen har erkänt brottet och riskerar livstids fängelse i Ukraina.

Foto: Tingey Injury Law Firm

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen