JUST NU: Andersson rasar mot M och SD

2022 12 22

Socialdemokraternas Magdalena Andersson anklagar Moderaterna och Sverigedemokraterna för att splittra Sverige.

Under gårdagens möte i finansutskottet röstade M och SD nej till Socialdemokraternas utskottsinitiativ om elstöd till hela Sverige, inklusive Norrland.

Det uppskattar inte S-ledaren.

– Obegripligt att SD och M röstade ned vårt utskottsinitiativ om elstöd till Norrland. Åkesson och Kristersson måste släppa sitt norrlandsförrakt och sluta splittra landet, skriver Magdalena Andersson på Twitter.                  

Den 19 december gav Socialdemokraterna besked om att partiet avser att pröva förslaget i riksdagens finansutskott.

– Många svenska hushåll och företag kämpar nu med att få ekonomin att gå ihop med priser som stiger, inte minst gäller detta priserna på el. Inte bara de södra delarna av landet har höga priser, utan även i norr har priserna stigit, framhöll partiet i ett pressmeddelande.

Men förslaget blir inte verklighet.

– Det är närmast hånfullt. Hela Sverige har höga elpriser - och Sverige tar inte slut vid Dalälven. Jag är övertygad om att SD och regeringen till slut kommer att behöva backa och ta in att även de som bor i norra Sverige har höga elräkningar som kommer vara svåra att betala, framhöll Sveriges före detta finansminister Mikael Damberg (S) efter omröstningen.

– Vi kommer fortsätta ligga på för att det blir verklighet, tillade S-ledamoten.

SD öppnar för Norrland

Trots att Socialdemokraternas förslag röstades ner kan norra Sverige få ta del av regeringens elstöd.

Under gårdagen meddelade Sverigedemokraterna att regeringen har ändrat sig.

Elstödet kommer även att utgå till norra Sverige.

Det lovar regeringens samarbetsparti.

Oscar Sjöstedt,  Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, bekräftar att den uppdaterade varianten av elstödet även kommer att omfatta de norra elområdena 1 och 2.

Han vågar dock inte ge besked om när pengarna kommer.

– Exakt datum vill jag inte utlova i det här läget. Vi behöver få ekonomin och juridiken på plats. Det är ganska komplex lagstiftningsmateria att få sådana här system på plats. Men i relativ närtid, säger Sjöstedt till Expressen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen