JUST NU: Amineh Kakabaveh inför omröstningen

2022 06 07

Amineh Kakabavehs, vågmästarinna och politisk vilde i Sveriges riksdag, har talat inför tisdagens misstroendeomröstning mot Morgan Johansson (S).

Hon började med att berömma Morgan Johanssons arbete mot hedersförtryck.

– Mitt förtroende för Morgan Johansson är obrutet. Den här förtroendeomröstningen handlar om Morgan Johansson. Jag och Morgan Johansson har haft ett välfungerande samarbete i kampen mot hedersförtryck. Ingen annan justitieminister har infört så många åtgärder mot just hedersförtryck.

”Handlar om en sak”

Kakabaveh fortsatte att kritisera Turkiet och landets president Recep Tayyip Erdoğan.

–  Den här diskussionen handlar om samma sak. Det är inte Nato som ställt krav på Sverige, det är Erdogan. Det handlar om hur mycket Sverige ska låta främmande makt få bestämma över vårt land, säger Kakabaveh och tillade:

– Ska vi anpassa vår yttrandefrihet och mötesfrihet efter Erdogans krav? Ska ett annat lands ambassadör kunna be Sverige att utlämna sina parlamentariker. Det är i den här salen som Sveriges lagar ska stiftas. Jag försvarar Sveriges rätt att bestämma över sin egen inrikes- och utrikespolitik.

Litar inte på oppositionen

Avslutningsvis riktade vågmästarinnan hård kritik mot oppositionen som vill ”lösa ut henne”.

–Jag vet att Morgan Johansson är en politiker som värnar om rättssäkerheten. Jag litar inte på oppositionen som säger att de vill lösa ut mig, säger Amineh Kakabaveh.

”Vänstervilden”

Efter Amineh Kakabavehs anförande tog Ebba Busch (KD) plats i talarstolen. Hon riktade direkt skarp kritik mot regeringens beroendeställning gentemot Kakabaveh.

– Kakabaveh har ändrat sig tre gånger om sitt stöd till regeringen bara i dag. Det är ett svaghetstecken för Magdalena Andersson. De vet inte ens om de har stöd om några dagar, säger KD-ledaren.

– I det mest känsliga säkerhetspolitiska läget har vänstervilden tagit regeringen som gisslan. Är det någon som på fullt allvar inte kan säga att detta skadar och försvagar Sveriges bild ute i världen? I detta läge öppnade vi en dörr för statsministern, att släppa Morgan Johansson och lösa ut den politiska vilden, fortsätter hon.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen